Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BUITENLANDERS HOUDEN GEMIDDELDE INKOMENSPOSITIE SCHIEDAM LAAG

SCHIEDAM- Huishoudens met een migratie-achtergrond hebben een negatieve invloed op de gemiddelde inkomenspositie in Schiedam. Dat stelt het stadsbestuur in antwoord op vragen van het raadslid Christien Bruggeman (AOV).

Burgemeester en wethouders verduidelijken: ‘Uit diverse databronnen (onder meer de Belastinggegevens, Stroomopwaarts, Armoedemonitor) blijkt dat huishoudens met een migratie-achtergrond (buitenlanders, red.) gemiddeld genomen vaker in een kwetsbare positie verkeren. Zo ligt het inkomensniveau van huishoudens met een migratie-achtergrond zo’n 20% lager dan gemiddeld, zijn ze vaker afhankelijk van een uitkering en verkeren ze vaker in armoede. De leeftijd speelt hierbij nauwelijks een rol.’

De meerderheid van de Schiedamse bevolking tot 50 jaar heeft een migratieachtergrond. Boven de 50 jaar is dit heel anders en heeft een ruime meerderheid een Nederlandse achtergrond. Daar komt de komende jaren echter verandering in. Dat schrijft het gemeentebestuur in de Zomernota 2020 (Staat van de stad 2019).

De nieuwe inwoners hebben hun wortels vaak buiten Nederland liggen. Het merendeel van hen is afkomstig uit Oost-Europa of een niet-westers land. Daarentegen hebben de vertrekkers uit Schiedam vaker een Nederlandse achtergrond.

Volgens hetzelfde gemeentebestuur is er ook een direct verband tussen het hebben van een lage economische positie en het participeren in de samenleving. ‘Een bekend gegeven is dat een lage sociaaleconomische status (opleidingsniveau, arbeidsdeelname en hoogte van het inkomen) tot een grotere zorgvraag leidt en minder zelfredzaamheid’, zo viel al te lezen in de Zomernota 2019.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *