Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BROMTOON VLAARDINGEN-WEST HOUDT MENSEN UIT SLAAP

VLAARDINGEN- In de Vlaardingse Westwijk wordt sinds kort een langdurige bromtoon gehoord, maar lang niet door iedereen. Vorige week veronderstelde het raadslid Josette Hogewoning (ONS.Vlaardingen) dat de bromtoon te maken heeft met het boren van de Blankenburgtunnel. Zelf hoorde ze de toon vorig weekend. Hogenwoning op Twitter: ‘Doe geen oog meer dicht van het gebrom en overdag gaat het maar door.’

BAAK is het bouwconsortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van de tunnel. Bij BAAK ontkent een woordvoerder dat er al wordt geboord voor de Blankenburgtunnel.

De DCMR heeft nauwelijks klachten ontvangen over de bromtoon. Desgevraagd heeft de DCMR-meldkamer het uitgezocht, en de afgelopen 3 weken hebben ze twee meldingen ontvangen over een lage bromtoon uit Vlaardingen, maar niet specifiek uit Vlaardingen-West. ‘Uit Vlaardingen-West hebben we geen meldingen van geluidoverlast gehad de afgelopen 3 weken’, laat de woordvoerder weten.

De diverse GGD-en in heel Nederland krijgen regelmatig vragen van mensen die hinder hebben van een bromtoon in hun huis. Zo’n  bromtoon wordt ook wel laagfrequent geluid genoemd. Mensen omschrijven het vaak als brommen, dreunen of zoemen. Sommige mensen hebben er veel last van. Het geluid houdt hen uit hun slaap. De brom kan binnenshuis worden veroorzaakt door apparaten, maar kan ook worden veroorzaakt door windmolens of de industrie.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

7 reacties op “BROMTOON VLAARDINGEN-WEST HOUDT MENSEN UIT SLAAP

 1. Ik kan het wel beamen, dat de bromtoon er is, maar in het verleden al diverse malen een soortgelijke melding gemaakt bij DCMR over geluiden die vermoedelijk uit de Botlek vandaan kwamen, maar daar kwam niets uit of werd niets mee gedaan, helaas, dat ik nu maar geen meldingen maak.
  Vaak hoor je deze geluiden niet op straatniveau, maar wanneer je in een omgeving woont met meerdere appartementen en je woont op een hoge verdieping, wordt de bromtoon versterkt door acoustiek tussen de gebouwen. Het resoneert als een gek.

 2. Ik hoor de bromtoon al jaren. Niet alleen binnen, ook buiten (Indische buurt) te horen. Het is een 50Hz toon die de ene keer heel duidelijk te horen is en andere keren veel minder. In Vlaardingen oost, dichtbij het havengebied is de toon supergoed te horen, veel sterker dan in onze wijk.
  Ik heb er metingen van en je ziet dan heel duidelijk dat die 50Hz frequentie er flink bovenuit steekt.
  Ik vermoed dat het een enorme aggregaat is die bij de scheepsbouw of in ieder geval ergens in het havengebied van Vld oost dag en nacht draait.

  1. Ben blij te lezen, dat ik niet de enige ben, die een brom op het gehoor waar neemt.
   Ik hoor het geregeld, alleen was voor mij de bron van de brom tot nu toe onbekend.
   Het boren van de tunnel zal wel weer nieuwe brommen toevoegen aan de al bestaande, die ik al zo lang hoor.

 3. Kijk eens op : https://www.nlog.nl/kaart-boringen en vink aan : lopende boringen en boortrajecten.
  Dan zie je dat de boortrajecten (Gas/olie) onder Vlaardingen lopen dwz in dit geval Vlaardingen Zuid-Zuid Oost , dit betekent tevens Schiedam West die hier hinder van ondervindt. Dit zijn horizontale boringen. Overal waar geboord wordt, heeft men last van bodem- trillingen, deze trillingen resoneren in woningen , waardoor de van oorsprong mechanische trillingen , kunnen worden waargenomen door trillingen in het lichaam of oren die deze trilling vertalen naar een geluid. Deze micro-trillingen
  0-10 hertz mag niet als geluid worden aangemerkt. Onderzoeken met microphoons zal niet leiden tot een bron van dit kwaad. Eventuele extra info vind je gemakkelijk zoals : https://eu.newsleader.com/story/opinion/readers/2016/05/20/pipeline-noise-may-detrimental-health/84671888/

  Een deel hiervan google translate : Pijpleidingsgeluid kan schadelijk zijn voor de gezondheid
  Gepubliceerd 16.58 uur EDT 20 mei 2016
  Wist je dat pijpleidingen geluiden maken die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid?

  Gaspijpleidingen creëren een fenomeen van lage en extra-lage frequentie geluidsgolven die zich voordoen in de gemeenschappen die zij doorkruisen veroorzaakt door de werking van hogedruk aardgastransmissiesystemen. Deze geluiden staan ​​bekend als ‘flutter’ en ‘brom’.

  Flutter is een constante pulserende luchtdrukgolf die uit pijpleidingen straalt. Het is gelokaliseerd in de buurt, klinkt als gerommel van verre donder en voelt als de pulsaties van een helikopter die in de verte vliegt. Het dringt door in huizen en kan worden gevoeld als trillingen in het hoofd en de oren. Flutter kan ook buiten worden gevoeld als een ongemak als gevolg van interne orgelresonantie.

  Gezoem is een hardnekkig en invasief zoemend, gerommel of brommend geluid dat niet voor alle mensen hoorbaar is. Het is bekend om te resoneren in gesloten gebouwen die geluid / trillingen veroorzaken tussen 1 en 50 hertz. Gezoemgolven reizen meer dan 25 mijl van hun bron en verspreiden zich over het land, zodat ze iedereen in Augusta County, Staunton en Waynesboro kunnen treffen. Meestal waargenomen – vaker gevoeld dan gehoord – brom is een sputterend tonaal geluid en bijbehorende vibrotactiele sensatie die vaak wordt beschreven als klinkende variërende intensiteiten van een stationair draaiende dieselmotor die constant buiten het huis draait. Hum wordt door onderzoekers beschouwd als veel uitgebreider en zorgzamer dan flutter en er is weinig over bekend.

  Aangenomen wordt dat laagfrequent geluid en trillingen schedelproblemen, oorsuizen, stemmingswisselingen, keel- en spijsverteringsproblemen en psychiatrische stoornissen veroorzaken. Ik heb drie Dominion ‘informatie’-avonden bijgewoond en nog nooit gehoord of gezien over flutter en brom. Waarom denk je dat dat is? Dit fenomeen is echt en wordt ervaren door mensen in het gebied van het Iroquois gastransmissiesysteem. FERC is zich bewust van dit probleem en heeft tot op heden geen actie ondernomen.

  Neem contact op met onze gouverneur, senatoren, staatsvertegenwoordigers, FERC en Dominion en vraag wat zij weten over dit fenomeen en wat het effect hiervan is op uw gezondheid en welk effect de trillingen zullen hebben op onze karst-onderconstructie.

  RALPH STEGER

  Met vriendelijke Groet,

  Marcel Muizelaar
  0653317879

 4. Ikzelf heb er ook last van,maar heb ze met 100% zekerheid gelocaliseerd.
  Het zijn twee enorme sleepboten van Herema,( ik vermoedt zelfs de grootste van NL),de Kolga,en haar zusterschip die er naast ligt.
  De Turbine/generator produceert een toon van ca 25 HZ.
  Momeneteel liggen ze in de Merwehaven,en ik in Schiedam Oost heb er last van.
  Hoop dat ze weer snel de zee op gaan!
  Als je wilt weten waar ze liggen,dan ga je naar vesselfinder.com,en zoek naar Kolga,dan laat deze de positie zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *