Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘BOEKHOUDFRAUDE VAN 88 MILJOEN DOOR VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Door boekhoudfraude heeft de gemeente Vlaardingen een tekort van 88 miljoen euro, dat stelt de oud-registeraccountant Leo Verhoef. Dit ondanks herhaalde waarschuwingen van de financieel onderzoeker Verhoef aan het adres van de Vlaardingse gemeenteraad. De fraude zou al jaren spelen doordat raadsleden geen goed inzicht hebben in de jaarstukken.

De voormalig registeraccountant Leo Verhoef uit Wijk bij Duurstede  adviseert Vlaardingse raadsleden sterk tot het opheffen van alle reserves, deze samen te voegen tot één Algemene reserve, en alle baten en alle lasten op te nemen in waar ze thuishoren, namelijk in de begroting respectievelijk in de rekening van baten en lasten. Dat zal het inzicht in waar het echt over moet gaan, aanmerkelijk verbeteren.
De voormalig registeraccountant Leo Verhoef uit Wijk bij Duurstede adviseert Vlaardingse raadsleden sterk tot het opheffen van alle reserves, deze samen te voegen tot één Algemene reserve, en alle baten en alle lasten op te nemen in waar ze thuishoren, namelijk in de begroting respectievelijk in de rekening van baten en lasten. Dat zal het inzicht in waar het echt over moet gaan, aanmerkelijk verbeteren.

Als voorbeeld wijst Verhoef op de jaarrekening 2014. Daarin presenteert de gemeente Vlaardingen een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van 4,9 miljoen euro, maar onderzoek van deze jaarrekening door Verhoef zou uitwijzen dat in werkelijkheid de gemeente een verlies leed van 7,0 miljoen euro. Verhoef: ‘ Ook de weergave van de financiële positie is misleidend. Evenals de jaarrekeningen van voorgaande jaren. Volgens de jaarrekeningen was er in de periode 2007-2014 een nadelig saldo van 28,4 miljoen euro. Onderzoek van de jaarrekeningen leert dat in werkelijkheid de gemeente in deze periode een verlies leed van 116,5 miljoen euro. Boekhoudfraude dus van 88,1 miljoen euro’.

De onderzoeker heeft de gemeenteraad dit weekend ingelicht over zijn bevindingen.

Verhoef doet al jarenlang onderzoek naar de kwaliteit van jaarrekeningen en begrotingen van gemeenten en provincies. De onderzoeker vermoedt dat er in Vlaardingen miljoenen aan belastinggeld zijn verdampt door te ambitieuze en te weinig doordachte grondtransacties en bouwprojecten.

vlaardingen 7
De werkelijke financiële situatie van de gemeente Vlaardingen zou voor veel raadsleden ondoorzichtig zijn, omdat de jaarrekeningen al jaren zouden zijn doorspekt met ‘onzin’. Verhoef noemt als voorbeelden ‘weerstandsvermogen, weerstandscapaciteit, arbeidskostengerelateerde verplichtingen en EMU-saldo’. Met dit soort onzin in de jaarrekening wordt de lezer op het verkeerde gezet, meent verhoef. ‘Het leidt af van waar het werkelijk over zou moeten gaan’.

De gemeente Vlaardingen is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *