Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BIJZONDERE FOTO’S BOMBARDEMENT MAASSLUIS

Oorlog Maassluis 2MAASSLUIS- Deze week zijn zes bijzondere luchtfoto’s opgedoken van het bombardement op Maassluis in maart 1943. De foto’s zijn afkomstig uit de ‘National Archives’ in Londen en in handen gekomen van publicist Gertjan van de Velden die de beelden online heeft gezet.

De foto’s tonen duidelijk de inslagen en ontploffingen van het RAAF bombardement van 18 maart 1943 op Maassluis. Nog altijd geldt die datum als één van de zwartste dagen uit de Maassluise geschiedenis. Die frisse, maar heldere middag werd Maassluis getroffen door een verwoestend geallieerd bombardement. Een tapijt van bommen verwoeste in nog geen vijf minuten een groot gedeelte van de historische binnenstad van Maassluis. Ook de hevige branden nadien, die waren veroorzaakt door de afgeworpen fosfor- en brandbommen vernietigde vele woningen, winkels en gebouwen.

Gertjan van de Velden, geboren en getogen in Maassluis, geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis, met een specifieke voorkeur voor de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *