Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BIJVAL STRIJD EIGENAAR VLAARDINGSE E-SIGARET WINKELS

VLAARDINGEN- De Internet Consultatie van staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) over het smaakverbod op e-sigaretten is een groot succes, maar anders dan hij dacht. De afgelopen week namelijk kwamen al bijna vierhonderd reacties binnen waarvan 99% de plannen voor een smaakverbod faliekant afwijst. Tot dinsdag 19 januari kan iedereen online bij de overheid zijn mening geven (www.internetconsultatie.nl/smaakjes )

Ook Marchiano Chatoe van de E-Sigaret winkels (onder meer Hoofddorp, Vlaardingen, Lelystad en Almere) kwam in actie. Hij moedigt klanten aan een tegenstem te laten horen. “Blokhuis wil alleen nog tabakssmaken toestaan voor e-sigaretten, maar dat is nou juist de smaak die rokers bij hun poging te stoppen níet willen. Die kiezen juist voor dampers met een smaakje om van de tabakssmaak af te zijn.”

In veel reacties worden buitenlandse wetenschappelijke onderzoeken aangehaald die het ‘vapen’ of ‘dampen’, als adequaat middel roemen om te stoppen met roken. Directeur Michael Landl van de World Vaperrs Alliance (met ruim anderhalf duizend leden in de regio Amsterdam): “Zes maand geleden maakte Blokhuis zijn eerste ideeën bekend en pal voor de kerstdagen leverde hij ineens een ongelooflijke haastklus door een Consultatie uit te schrijven, die ook nog barst van de fouten, Ik lees in zijn voorstellen veel woorden als “zou kunnen” en “mogelijk” en hij noemt weinig of geen wetenschappelijke gegevens. Hij negeert opzettelijk het bredere bewijs en de real-life ervaring van rokers en vapers. Het lijkt meer op een persoonlijk geloofsartikel.”

Volgens Michael Landl creëert de overheid verwarring door Amerikaanse verhalen te gebruiken.
Volgens Michael Landl creëert de overheid verwarring door Amerikaanse verhalen te gebruiken. “Blokhuis meldt er niet bij dat dat gevallen zijn met aantoonbaar misbruik door consumenten. En hij noemt producten die alleen in de VS verkrijgbaar zijn en helemaal niet in de EU verkocht mogen worden.” Als vapen minder aantrekkelijk wordt door een smaakverbod, verwacht Marchiano Chatoe dat vele tienduizenden ex-rokers in Nederland hun oude gewoonte weer opzoeken. “Smaken wegnemen betekent gewoon méér rokers. Vapen heeft al 400.000 Nederlanders geholpen om te stoppen. Ons onderzoek toont aan dat maar liefst 260.000 van hen weer zouden kunnen gaan roken. Vapen is veiliger dan roken (95% veiliger volgens Public Health England) en helpt zelfs nog beter bij het stoppen met roken dan traditionele nicotinevervangende therapieën zoals nicotinepleisters (volgens Trimbos).”

Er zit geen tabak in vape-apparaten en veel van de gevaarlijke stoffen in tabak zijn niet te vinden in vape-damp. Michasel Landl: “Die feiten hebben de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nieuw-Zeeland ertoe aangezet om vapen op te nemen in hun programma’s om te stoppen met roken. Smaken zijn erg belangrijk in dit proces. Ze maken het veel waarschijnlijker dat rokers permanent overgaan op vapen. Kortom: Blokhuis’ idee moet snel van tafel. In het belang van velen, en vooral om te voorkomen dat rokers een belangrijk middel wordt onthouden om te stoppen, of om ex-rokers zelfs terug te duwen naar hun oude en ongezonde rookgewoonte. Als je naar de inzendingen kijkt van de consultatie dan zegt dat genoeg. Daar kán Blokhuis niet om heen.”

De staatssecretaris reageert met het aangekondigde verbod op de nieuwste inzichten van Trimbos over e-sigaretten. Het instituut concludeerde dit voorjaar dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met andere hulpmiddelen. Wat Blokhuis betreft komt er daarom een einde aan e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Tabakssmaken worden uitgezonderd van het verbod, zodat rokers e-sigaretten kunnen blijven gebruiken in een uiterste stoppoging.

Een online petitie van Esigbond is inmiddels bijna twintigduizend keer ondertekend.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *