Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BEZWAAR TEGEN SLOOP ‘HISTORISCH BELANGRIJK PAND’ SCHIEDAM

SCHIEDAM- De bouw van twaalf starterswoningen in de Lange Nieuwstraat (achter het Blauwhuis) stuit op bezwaren van de Historischer Vereniging Schiedam. Vooral omdat voor de bouw een historisch belangrijk gebouw wordt gesloopt.

In de plannen van NL-Development en de architecten Geurst & Schulze zijn deze woningen ontworpen op de plaats van de voormalige armenschool uit 1862 (tot voor kort in gebruik bij diverse verenigingen). Het bestaande gebouw wordt grotendeels gesloopt met uitzondering van de beide kopgevels. Tussen de kopgevels wordt het zelfde bouwvolume teruggebouwd waarbij het dak ongeveer 1 meter lager wordt geplaatst. De indeling van de nieuwe langsgevels en bouwstructuur verschillen van de oorspronkelijke school.

De Historische Vereniging Schiedam maakt bezwaar tegen de sloop en heeft het over ‘een historisch belangrijke pand’. De vereniging is van mening dat het realiseren van de twaalf starterswoningen zeer goed mogelijk is met behoud van het bestaande gebouw.

De eerste Openbare Armenschool uit 1862 was een school voor lager onderwijs voor de minder bedeelden in Schiedam. Als zodanig heeft de school een grote cultuur-historische waarde, meent de Historische Vereniging.

De vereniging wijst erop dat Schiedam een lange geschiedenis kent van het slopen van gebouwen uit de arbeidsgeschiedenis. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de brandersbuurt gesloopt. Slechts twee huisjes (keukens) zijn er nog over. Met de armenscholen is hetzelfde gebeurd. Schiedam rest nog een armenschool uit de 18e eeuw en twee uit de 19e eeuw.

Foto: Blauwhuis en Armenschool gezien vanaf de Nieuwe Haven in 1890.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *