WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BEURTVAARTDAG MAASSLUIS

Beurtvaartdag 1MAASSLUIS- In het jaar waarin het motorbeurtvaartschip ‘Jansje’ haar 115e verjaardag viert, organiseert de vriendenstichting van dit unieke schip een evenement dat het verleden van de beurtvaart in Maassluis weer laat herleven. Een mooi cadeau voor de oude dame, en terecht: De ‘Jansje’ is één van de oudste, nog geheel originele beurtschepen van ons land. En wat haar nog unieker maakt: het schip is als sinds
haar tewaterlating in bezit van dezelfde familie: het geslacht Van Baalen uit Maassluis. Gideon van Baalen liet het schip in 1900 bouwen voor zijn zoon Coenraad Gideon en is sindsdien van vader op zoon gegaan en in 2015 wordt ze gekoesterd door maar liefst twee generaties van diezelfde familie. Daar bovenop heeft het varende monument ook al 115 jaar dezelfde thuishaven: Maassluis, wat historisch gezien een belangrijk knooppunt in de beurtvaart is. Het schip wordt beheerd vanuit destichting Vrienden Beurtvaarder Jansje (SVBJ).

Gelijktijdig met de Beurtvaartdag in de binnenhaven aan de Govert van Wijnkade, wordt er op zaterdag 30 mei in de buitenhaven de Vaardag van de Stichting Sleepboothaven Maassluis georganiseerd. Tijdens deze vaardag kan jong en oud meevaren op de indrukwekkende sleepboten. Voor kaartjes voor deze rondvaarten kunt u terecht bij het Nationaal Sleepvaartmuseum, Hoogstraat 1. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13:30uur tot 16:30uur en op zaterdag 30 mei zijn de kaarten verkrijgbaar bij de kraam van de Stichting Sleepboothaven Maassluis aan de Burg. de Jonghkade. Wees er op tijd bij want op = op.

Het eerste gast-schip voor de Beurtvaartdag is donderdag aan het eind van de middag gearriveerd. Het gaat om de  IJstroom.
Het eerste gast-schip voor de Beurtvaartdag is donderdag aan het eind van de middag gearriveerd. Het gaat om de IJstroom.

Naast een historie die verbonden is aan de sleepvaart, was ook de beurtvaart kenmerkend voor Maassluis. Het was een drukke overslaghaven en een druk knooppunt in het vrachtvervoer rond 1900. Via de Maas en later de Nieuwe Waterweg lag de wereld binnen vaarbereik en via de Monstersche Sluis was het de poort tot het hele achterland Midden-Delfland, met haar agrarische bedrijvigheid, veehandel, zuivelproducten, groenten en fruit. Een geschiedenis die tot nu toe, behoorlijk onderbelicht is gebleven. Niet alleen in Maassluis, maar eigenlijk ook in de hele regio. Ten onrechte, want beurtvaart was essentieel voor de economische en ruimtelijke ontwikkeling van Zuid-Holland.

Vervoer over water was eeuwenlang de meest betrouwbare en efficiënte vorm van transport. De beurtvaartschepen waren de vrachtwagens van toen. Er voeren er honderden op het Nederlands vaarwegennetwerk. Ze brachten vracht van de grote Rotterdamse havens naar de kleinste insteekhaventjes en loswallen. Er werd van alles met de beurtschepen vervoerd: levend vee, tonnen, kratten, netten en zeilen, maar ook huisraad bij verhuizingen en zelfs kermissen werden in het ruim van beurtvaarders naar de volgende feestelijke gelegenheid gevaren.
Van die honderden mooie, slanke beurtscheepjes zijn een aantal exemplaren bewaard
gebleven. Vaak omgebouwd tot varend vakantiehuis, met hoge opbouwen boven het ruim en
vanzelfsprekend zonder dat onhandig hoge hijs tuig. Er zijn echter ook nog een paar beurtscheepjes die door kenners en liefhebbers in originele staat zijn terug gebracht en in de vaart worden gehouden. Ze geven acte de préséance op maritieme evenementen, liggen er mooi te wezen, of nog beter: geven laad- en losdemonstraties met het hijs tuig. Zo ook tijdens de eerste Beurtvaartdag op 30 mei te Maassluis.

Op 30 mei worden er tussen 10:00uur en 17:00uur aan de Govert van Wijnkade, naast de schepen die te bezoeken zijn, ook diverse andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn er diverse oude vrachtwagens en kranen te bezichtigen, is er een fototentoonstelling op groot formaat, een filmpresentatie, en diverse kinderactiviteiten waaronder; troswerpen wrikken/roeien, vaten rollen, knopen leggen en zakken-dragen zoals dat ging in de tijden van de beurtvaart.

Meer weten? Klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *