WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BESLAGLEGGING HELFT BIJSTANDSCLIËNTEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Bijna de helft (47% ) van de huishoudens in Schiedam met een bijstandsuitkering heeft momenteel te maken met één of meerdere beslagleggingen. Een onbekend aantal van de in totaal 2.577 huishoudens met bijstand in Schiedam belandt hierdoor onder het bestaansminimum, de zogenaamde beslagvrije voet, zo laat het college weten in antwoord op vragen van de SP.

Bij een beslaglegging kan een deurwaarder de bankrekening van een bijstandscliënten blokkeren of rechtstreeks een uitkering vorderen om schulden te innen. Om deze situatie terug te dringen stelt het Stadsbestuur van Schiedam:'Het komende jaar zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan vroegsignalering. Onder andere worden met energiebedrijf, waterbedrijf, woningcorporatie en zorgverzekeraars nadere afspraken gemaakt om betalingsachterstanden tijdig door te geven aan de afdeling Werken Inkomen/Stroomopwaarts, zodat actie kan worden ondernomen om het verder oplopen van schulden tegen te gaan'.
Bij een beslaglegging kan een deurwaarder de bankrekening van bijstandscliënten blokkeren of rechtstreeks een uitkering vorderen om schulden te innen, maar het Stadsbestuur van Schiedam stelt: ‘Het komende jaar zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan vroegsignalering. Onder
andere worden met energiebedrijf, waterbedrijf, woningcorporatie en zorgverzekeraars nadere
afspraken gemaakt om betalingsachterstanden tijdig door te geven aan de afdeling Werken
Inkomen/Stroomopwaarts, zodat actie kan worden ondernomen om het verder oplopen van schulden
tegen te gaan’.

Officieel mogen deurwaarders geen beslag leggen bij mensen die onder het bestaansminimum leven. Toch gaan overheidsinstanties als de belastingdienst onterecht door met de beslagleggingen, zo erkent het stadsbestuur aan de socialisten.

De Nationale ombudsman heeft onlangs nog aangegeven dat overheidsinstanties de beslagvrije voet met enige regelmaat foutief toepassen. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden trekt soortgelijke conclusies. Ook bij de regering zijn de signalen bekend. Staatssecretaris Klijnsma van Socialenzaken en Dijkhoff van Veiligheid en Justitie hebben aangegeven dat de beslagvrije voet te vaak te laag wordt geschat. De bewindslieden laten onderzoeken hoe dit in de toekomst kan worden tegengegaan.

Ondertussen adviseert de gemeente Schiedam inwoners bij wie de beslagvrije voet niet correct wordt toegepast om een herberekening bij de deurwaarder aan te vragen. Indien nodig worden inwoners door de afdeling Werk en Inkomen hierbij geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *