Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BEMOG WINT MET WIJPARK TENDER WIBAUTPLEIN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Aan het einde van 2020 heeft de gemeente Schiedam zes ontwikkelaars gevraagd om te komen met een passend schetsontwerp voor het Wibautplein in de na-oorlogse wijk Nieuwland. De drie beste inzenders is vervolgens gevraagd hun plan verder uit te werken. Uiteindelijk voldeed het plan WIJpark van de samenwerking tussen BEMOG, KOW Architecten en ECHO het meest aan de door de gemeente opgestelde wensen.

Het Wibautplein is een centrale plek in de wijk Nieuwland, die de komende jaren flink wordt aangepakt. Om de vraag naar betere woningen in te vullen én ervoor te zorgen dat huidige bewoners ook binnen hun eigen wijk wooncarrière kunnen gaan maken, zet de gemeente Schiedam volop in op sloop van oude woningen en het terugplaatsen van hoogwaardige nieuwbouw. Op het Wibautplein gaan de inmiddels gesloopte wederopbouwflats binnenkort plaats maken voor een groen woonplan met 132 duurzame en hoogwaardige woningen. Het woningaanbod bestaat uit huur- en koopwoningen van verschillende grootte in het midden- en hogere segment. Het plan voorziet in zowel grondgebonden woningen als appartementen en maisonnettes.

Directeur Daco Bokx van BEMOG: “We geven het totale Wibautplein een nieuwe inrichting, met veel ruimte voor openbaar groen en een wijkpark. Niet voor niets hebben we gekozen voor de naam WIJpark. Het wordt een woonbuurt waar ontmoeten en verbinden centraal staan. We ontwikkelen een unieke plek waar ruimte en rust, sport en spel, kinderen en ouderen, bewoners en gasten, tuinliefhebbers en levensgenieters elkaar ontmoeten. Waar de woningen te gast zijn in een nieuw en bruisend park dat samen wordt vormgegeven met, en ingevuld door de buurt. Dankzij de slimme opzet bieden we ook nog ruimte aan 132 nieuwe woningen en ondergrondse parkeerplaatsen voor een brede groep bewoners. Starters, gezinnen, doorstromers en senioren kunnen daarmee ook binnen hun eigen wijk blijven wonen. “ Wethouder Fahid Minhas (Bouwen en Wonen) noemde in het AD van maandag 11 januari jl. het plan van BEMOG zelfs ‘supergaaf’.

Het ontwerp van WIJpark bevat verschillende fraaie gebruiksruimten en biedt volop ruimte voor groen en spelen. Het aan te leggen ‘multifield’ kan op verschillende manieren worden gebruikt en zorgt voor verbinding in de wijk. Parkeren is mogelijk in een ondergrondse parkeergarage. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen, wat een van de belangrijkste wensen van de gemeente Schiedam was. Het plan is natuurinclusief en klimaatadaptief; er is daarom niet alleen veel aandacht voor het voorkomen van hittestress en wateroverlast, maar het Wibautplein gaat ook een ecologisch netwerk vormen met de omgeving.

Inmiddels heeft de gemeente Schiedam aan BEMOG een grondreserveringsovereenkomst aangeboden. Dit betekent dat de ontwikkelaar het recht krijgt om de locatie verder te ontwikkelen. Een uitgebreid buurtparticipatietraject wordt opgestart om de plannen samen met buurtbewoners verder te verfijnen. Bij het winnende ontwerp en de uitontwikkeling van WIJpark zijn ook de woningarchitecten van KOW, landschapsarchitecten van ECHO en buurtcommunicatie-experts van Kickstad betrokken. Op de website woneninwijpark.nl zijn de eerste impressies te bewonderen van de nieuwe buurt en kan men zich inschrijven voor informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *