Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BANG VOOR GEBREK ‘KENNIS EN KUNDE’ GEMEENTERAAD VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Raadslid Roos Wijbrands (ONS.Vlaardingen) is huiverig voor het idee om met andere jonge raadsleden een apart team te vormen dat de oude garde, van meer ervaren politici in de raad, moet gaan corrigeren. Het idee is afkomstig van adviseur Hans Anderson, die in opdracht van de burgemeester een Bestuurskrachtmeting heeft uitgevoerd en nu met adviezen komt.

Anderson heeft gekeken hoe de omgangsvormen in de gemeenteraad kunnen worden verbeterd. “Dat kan de burgemeester niet alleen”, laat hij weten voor de microfoon van Omroep Vlaardingen. Anderson heeft wel ideeën hoe dit te bereiken: “Maak nou een raadsteam van een stuk of vier, vijf van die nieuwe raadsleden. Vraag aan hun te letten op hoe we het eigenlijk met elkaar doen.”

Wijbrands zegt bang te zijn voor het idee. “Daar moet je wel heel veel kennis en kunde voor hebben. We zijn nu juist goed aan het samenwerken onder het raadsprogramma. Je kan met wisselende meerderheden iets bereiken. Als je dan zo’n groep gaat samenstellen, dan moet je heel erg uitkijken dat het niet de groep tegen de rest is.”

Anderson rept negens over ‘kennis en kunde’. Hij wil de jeugd zo snel mogelijk een nadrukkelijke eigen stem geven in de Vlaardingse raad. Anderson: “De stem van hen hoor je eigenlijk niet in de raadsvergaderingen. Dan zijn de ouderen aan het woord of de fractievoorzitters. Soms is dat heel logisch, want dan gaat het over oude kwesties en daar heb je samen een beslissing over genomen. Maar als het over allerlei andere onderwerpen gaat, dan is het heel goed als die jongeren hun stem laten horen.”

Wijbrands wil eerst nog eens heel goed nadenken of ze ooit aan een dergelijk team, van jonge en onervaren raadsleden, wil deelnemen. Wijbrands: “Als je kijkt, de laatste paar maanden gaat het eigenlijk steeds beter. Ook kwa samenwerking. Ik denk dat we ook moeten wennen.”

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

1 reactie op “BANG VOOR GEBREK ‘KENNIS EN KUNDE’ GEMEENTERAAD VLAARDINGEN

 1. Goed idee weer: een gepolitiseerde jeugdmilitie om lokale politici te controleren om omgangsvormen. Werkte ook zo goed in de 20e eeuw.

  En, waar gaat de voorkeur van Meneer Hanson naar uit, beste volksvertegenwoordigers?

  Ik gok zelf op wat neo-marxisten, met Saul Alinsky’s ‘Rules for Radicals’ onder de riem? Klopt dat?

  Hoe dan ook, de macht is onze oubollige politici naar het hoofd gestegen. Zijn ze niet teveel aan het woord tijdens raadsvergaderingen (waar ze dan ook nog eens alleen maar over oude zaken praten!!!), dan staan ze elkaar achter de schermen naar het leven over frietkotten, vreugdevuren en Bassie en Adriaan standbeelden.

  Tijd voor een frisse wind dus. Geef de kids vooral zeggenschap over die stoffige fossielenverzameling op het pluche. Want de Vlaardingse politici geven zelf het signaal af dat ze incapabel zijn en blijkbaar op de jongste, meest onervaren onder hen moeten vertrouwen om het kippenhok weer in goede banen te leiden.

  Tsja, als je als politicus zo in de politiek staat…

  Dus benoemen jullie vooral wat jongvolwassen partijleden om jullie te controleren op je omgangsvormen en besluitnemingen.

  Ongetwijfeld doen jullie nu bij deze zelf de deur open voor radicalisatie en identiteitspolitiek.

  Stel je ervoor open dat jullie verantwoording aan hen moeten gaan afleggen. Dat hun standpunten de agenda zal bezetten, ook al was dat helemaal niet jullie bedoeling. Dat zij overal gaan inzage eisen. Dat zij jullie hiërarchie niet respecteren. En dat één van hen bij al jullie interne vergaderingen zal aanzitten. Dat zij zich in de pers als jullie zelfbenoemde woordvoerders opwerpen. Dat zij jullie persoonlijk dingen aanrekenen, en als groep hun ongewenst verklaarden stuk voor stuk eruit gaan werken. Dat je eigen vertrouwelijke woorden die opeens geupload zijn naar social media. Dat je social media accounts doorzocht worden op controversiële uitspraken. Ga maar zien hoe Antifa vervolgens opeens dadelijk door jullie wandelgangen loopt, ook al was dat nooit jullie bedoeling. Leer maar wennen aan de persoonlijke groepsintimidaties, interne hacks en DDOS aanvallen, anonieme bedreigingen aan het adres van je familieleden, en georganiseerde groepsstalkers.

  Wel eens gehoord van de sprookjesfiguren Stalin, Mao en Pol Pot? Putin, Poroshenko? Allemaal helemaal gek met geradicaliseerde jeugdbrigades die anderen op gedrag en mening controleerden.

  Misschien moesten jullie eens een geschiedenisboek* lezen? Of ben ik nu weer te cynisch?

  Jaja, mensen, stap er vooral met gestrekt been in.

  Succes ermee! Laat ons weten hoe het gaat XX

  (*Leestip: “Goelag” van Anne Applebaum; “De Fluisteraars” van Orlando Figes. Pas op, wel dikke boeken hoor!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *