Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AZC VLAARDINGEN VANAF KOMENDE DONDERDAG

VLAARDINGEN- Naar verwachting worden vanaf komende donderdag zeventig asielzoekers acht weken gehuisvest in Vlaardingen. Zij worden opgevangen in een hotelschip in de Buitenhaven aan de Oosthavenkade (nabij de sluis). Volgens de laatste informatie meert het drijvend AZC aanstaande zondag al op deze locatie aan.

De gemeente organiseert samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een inloopbijeenkomst om omwonenden en ondernemers te informeren. Omwonenden hebben hiervoor vandaag een persoonlijke uitnodiging ontvangen via een bewonersbrief.

De afgelopen dagen heeft de gemeente gesprekken gevoerd met de rederij die het hotelschip kan leveren en het COA. Met het COA is ook een bestuursovereenkomst gesloten om de gemaakte afspraken, waaronder de voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld, vast te leggen.

De gemeente had als locatie voor het hotelschip de Buitenhaven aan de Oosthavenkade (de plek tegenover de Pelmolen) op het oog. Deze locatie is na uitgebreid onderzoek ook door de rederij als beste plek bestempeld voor het hotelschip.

De komst van het schip op zondag, betekent niet dat deze dezelfde dag al gereed is voor de opvang. Het COA treft hierna samen met de gemeente voorbereidingen om de opvang mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bemanning/beveiliging, stroomvoorziening, medische zorg en maaltijdverzorging. Ook maken het COA, de veiligheidsdiensten en de gemeente afspraken over taakverdeling en verantwoordelijkheden om de overlast voor de omgeving te voorkomen. De verwachting is nu dat de asielzoekers op donderdag 28 oktober hun intrek kunnen nemen in het schip.

Welke asielzoekers Vlaardingen precies gaat huisvesten is nog niet duidelijk. Dat is namelijk afhankelijk van de instroom bij het COA. Het gaat in ieder geval om asielzoekers die niet uit ‘veilige landen’ komen, stelt de gemeente in een persbericht. Dit is conform de voorwaarden die de gemeenteraad aan het college mee heeft gegeven in de aangenomen motie van donderdag 14 oktober.

3 reacties op “AZC VLAARDINGEN VANAF KOMENDE DONDERDAG

  1. Niet uit veilige landen? De gemeente heeft vaak gelogen dus of iemand dit nog serieus neemt? Ik zou het schip in ieder geval goed verzekeren want ik heb vaker gezien hoe asielzoekers een aan hen uitgeleende locatie achterlaten.

  2. Anders aanpakken dit. Ik roep alle 35 raadsleden op solidair te zijn en minimaal 3 vluchtelingen in huis te nemen. Jullie zijn tenslotte allemaal voor deze opvang. Het COA wil er 70 in Vlaardingen, ze krijgen 105 plaatsen. Ze eten mee. Dus dat bespaart flink.

    In ieder geval hebben ze geen taalproblemen met de Afghanen. Het barst hier letterlijk van de Tolken!

    En dan nog eens wat: Zonder QRcode kom je Duitsland, Engeland en Frankrijk niet meer in. Waarom is dit wel mogelijk voor deze asielshoppers ongeacht leeftijd? Zaten we niet in een levensgevaarlijke pandemie? Oh nee, wacht even…

    1. Asieltuig kan vrij reizen Bep, hoeft nergens een QR code te laten zien en mogen de pandemie kostenloos en geheel gratis verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *