Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AVOND OVER MAASSLUIS IN OORLOGSTIJD

MAASSLUIS- Hoe is Maassluis de Tweede Wereldoorlog door gekomen? Het antwoord krijgt u vanavond tijdens de Historische Avond in Theater Koningshof. Daar worden de laatste twee delen vertoond van De Strijd van Maassluis. Eerder kwamen al de delen De Strijd om de Onafhankelijkheid, om het Geloof en op het Water voorbij, maar nu kunt u kijken naar iets heel anders.

Aflevering 4, De Strijd om de Vrijheid gaat over hoe Maassluis in Tweede Wereldoorlog. Over de hongerwinter, de Geuzen, het bombardement en het fluitincident.

De slotaflevering, De Strijd om de Ruimte, gaat ook over hoe het dorpje uitgroeide tot een stad. Want dat dit niet zomaar ging, staat vast. Van een gifwijk op havenslib tot bouwen in de buurgemeente.

Na de pauze volgt een lezing over enkele jaren geleden uitgevoerd archeologisch onderzoek in de Dijkpolder en gaat de presentator in op het landschap, hoe het gebied er vroeger uitzag en wat er allemaal gebeurde. Wat deden de bewoners in de IJzertijd en in de Romeinse tijd in het Wilgenrijk? Er zijn sporen van landbouw en bewoning gevonden. Niet alleen Maassluis komt aan de orde, maar ook wat de Romeinen langs de Maas hebben volbracht zoals de inrichting van het landschap, de aanleg van wegen en kanalen en hun houding ten opzichte van de Cananefaten die eveneens in het drukke kustgebied woonden.

U bent van harte welkom in Theater Koningshof, Uiverlaan 20, Maassluis. De avond begint om 20.00. Vanaf 19.30 is de zaal open.

De toegang is voor iedereen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *