Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ARMENSCHOOL SCHIEDAM (1862) WORDT TOCH GESLOOPT

SCHIEDAM- Het pand van de voormalige armenschool achter de Lange Nieuwstraat in Schiedam wordt niet aangewezen als gemeentelijk monument. Dat laat het stadsbestuur van Schiedam weten. De Bewoners- en Belangenvereniging de Plantage en de Historische Vereniging Schiedam hebben een aanvragen ingediend om de zuidvleugel van het Blauwhuis, ook wel bekend als de voormalige armenschool, aan te wijzen als gemeentelijk monument op grond van de erfgoedverordening. Burgemeester en wethouders hebben besloten deze verzoeken af te wijzen.

De afwijzing is gebaseerd op hert advies van de Centrale Erfgoed Commissie. De commissie constateert na onderzoek dat ‘de Armenschool waardevol is, vanwege de cultuurhistorische waarde en zeldzaamheid door de oorspronkelijke functie van ie openbare armenschool van Schiedam’, maar dat de architectonische waarde, de stedenbouwkundige waarde en de gaafheid zo laag zijn dat er niet voldoende waarden aanwezig zijn om een voordracht tot gemeentelijk monument te rechtvaardigen.

De armenschool wordt gesloopt voor de ontwikkeling van het Blauwhuiskwartier, een plan voor de bouw van in totaal 61 woningen. Het gaat onder meer over nieuwbouw van 26 appartementen en 5 loftwoningen op de locatie van het voormalige PTT-postsorteercentrum. De overige onderdelen van het bouwplan bestaan uit de verbouwing van het als monument aangewezen Blauwhuis en de naastgelegen noordvleugel, plus de sloop en nieuwbouw op de locatie van de zuidvleugel.
Voor behoud van de armenschool is een status als monument niet perse doorslaggevend. De gemeente kan als verkoper van het complex ook contractueel hergebruik afdwingen, maar burgemeester en wethouders schatten in dat de kosten te hoog zijn en het behoud van de cultuurhistorie uiteindelijk te laag. Wel hebben de ontwikkelaar en beoogd eigenaar aangegeven mee te willen denken over eventueel hergebruik van bijvoorbeeld de bijzondere negentiende- en twintigste-eeuwse graffiti die is aangetroffen op de balken in de kap.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “ARMENSCHOOL SCHIEDAM (1862) WORDT TOCH GESLOOPT

  1. En zo verkwanselt deze gemeente opnieuw een stukje erfgoed. We leren het hier echt nooit. De appartementen waren prima te realiseren in de armenschool. Maar daar heb je goede wil en een beetje creativiteit voor nodig. En daar ontbreekt het bij dit college en de projectontwikkelaar totaal aan. Ze moeten zich doodschamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *