WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ARCHEOLOGISCHE VONDST VENTURATERREIN SCHIEDAM

Een scherf van Romeins serviesgoed met een jachtscene erop.
Een scherf van Romeins serviesgoed met een jachtscene erop.

SCHIEDAM- Onder het voormalige veld van de handballers van Ventura in Schiedam is een boerderij uit de 2-de eeuw ontdekt. De voormalige velden van de sportclub bleken onverwachts unieke resten van een Romeinse nederzetting te herbergen.

De laatste keer dat een dergelijke goed geconserveerde boerderij uit die tijd werd gevonden is alweer ruim dertig jaar geleden.

In de grond hebben archeologen niet alleen de constructie van een boerderij gevonden, maar ook voorwerpen uit de 2e eeuw. Het gaat om Romeins serviesgoed, verschillende mantelspelden, munten, stukjes sierbeslag van paardentuig en aardewerk. Het is opmerkelijk dat de Romeinse bewoners in Schiedam over relatief luxe gebruiksgoederen beschikten, de Romeinse grens lag immers bij de Rijn.

Eén gedachte over “ARCHEOLOGISCHE VONDST VENTURATERREIN SCHIEDAM

  1. Het is jammer dat er zo weinig publiciteit is gegeven aan de geweldige Romeinse vondst op het Venturaterrein in Schiedam. Voor het publiek is het toch belangrijk om de achtergronden van deze vondsten te vernemen en wat er zoal gevonden is. Inmiddels is deze archeologische site toegedekt met grote ladingen grond en onzichtbaar gemaakt….jammer!

    De vraag leeft ook bij mij….is er ook archeologisch onderzoek gedaan op het het VVK voetbalterrein in Kethel, waar nu de voorbereidende graafwerkzaamheden voor de bouw van een nieuwe woonwijk in volle gang zijn. Op dit terrein is nooit enige bebouwing geweest, maar misschien zijn hier ook wel Romeinse activiteiten geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *