Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AOV: ‘ACTIE TEGEN URGENTIE VLUCHTELINGEN VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Het AOV in Vlaardingen is van plan opnieuw actie te ondernemen tegen de voorrang van vluchtelingen op een sociale huurwoning. Nol Kloosterman (AOV): “Zodat er een wijziging hier in Vlaardingen komt.” De seniorenpartij is niet bevreesd dat de gemeente in confict komt met het Rijk wanneer vluchtelingen op de wachtlijst worden geplaats (wachtijd gemiddeld 10 jaar). Kloosterman: “Er staat geen strafbepaling op die ooit uitgevoerd is.” In 2018 deed het AOV al eens een vruchteloze poging vluchteling hun urgentiestatus te ontnemen.

Verantwoordelijk wethouder Ivana Somers (Leefbaar) ziet ook nu niet direct mogelijkheden: “Een statushouder (vluchteling, red.) die een urgentie krijgt, die verblijft op dit moment op een plek (een AZC, red.) waardoor die hoe dan ook de urgentie krijgt. Ook al zou je hem gewoon het systeem laten doorlopen, dan krijgt ‘ie alsnog de urgentie. Je geeft jezelf eigenlijk alleen maar meer werk. Daarnaast is het zo dat de statushouder die een urgentie krijgt aan dezelfde criteria voldoet als andere mensen die dak- en thuisloos zijn en een urgentiestatus krijgen.”

Het AOV kan rekenen op bijval van ONS.Vlaardingen. Thom van Vught (ONS): “Ik heb vernomen dat heel veel gemeenten die voorrang juist afschaffen. Dus volgens mij is er juist wel extra voorrang voor statushouders met een urgentieverklaring ten opzichte van normale urgentieverklaringen.”

Koosterman: “Wij waren nogal fanatiek tegen het automatisch toekennen van een urgentieverklaring. Die dus eigenlijks standaard boven alle probleemgevallen gaat die wij hier in Vlaardingen al hebben. Die zeg maar echt getest zijn of ze een urgentie nodig hebben. Daar gaan ze dus boven.”

Het AOV wil precies weten wat de visie van het huidige stadsbestuur is om actie te kunnen ondernemen. Somers: “Ik ga het netjes voor u uitzoeken. Ik kom daar zo snel mogelijk schriftelijk op terug.”

Sinds 2015 worden vluchtelingen toegevoegd aan de groep urgent woningzoekenden. De groep urgent woningzoekenden bestaat al jaren uit mensen die een urgentieverklaring hebben op grond van medische noodzaak, onbewoonbaarheid van de woning, woonlasten, geweld en bedreiging, uitstroom uit voorziening voor tijdelijke opvang vanwege relationele problemen, mantelzorgers- en ontvangers, doorstroom vanuit opvanginstellingen en herhuisvesting in verband met sloop.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “AOV: ‘ACTIE TEGEN URGENTIE VLUCHTELINGEN VLAARDINGEN’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *