WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ALLES WAT U MOET WETEN VOORDAT U EEN HYBRIDE OF ELEKTRISCHE AUTO KOOPT

De afgelopen jaren is de aankoop van elektrische auto’s gestimuleerd door regeringen overal ter wereld. Nu landen in de Europese Unie van plan zijn benzine- en dieselauto’s tegen 2035 volledig te verbieden, is dit een beter moment dan ooit om een investering in een elektrische auto te overwegen. Hoewel er nog twaalf jaar is om dit verbod voor te bereiden, is het duidelijk dat deze overgang problematisch kan zijn. Op dit moment is slechts 1 op de 7 nieuwe auto’s die wereldwijd worden gekocht elektrisch.

Vanwege de doorgaans hogere aankoopprijzen en de beperkte technologie zijn velen nog sceptisch over elektrische auto’s en aarzelen ze om over te stappen. Als u tot deze onzekere bevolkingsgroep behoort of zelfs nog niet hebt overwogen om van voertuigen op fossiele brandstoffen over te schakelen op elektrische auto’s, is het de moeite waard om de voor- en nadelen van een eigen auto te onderzoeken.

Soorten elektrische voertuigen
Naarmate de elektrische auto-industrie zich verder ontwikkelt, zullen er waarschijnlijk meer modellen elektrische en hybride wagens beschikbaar komen voor consumenten. Op dit moment zijn er vier verschillende soorten elektrische auto’s:

• Batterij-elektrisch: Deze gebruiken geen enkele fossiele brandstof. Ze rijden alleen op batterijen die meestal in het midden van het chassis zijn opgeslagen. Het gemiddelde bereik van een elektrische auto heeft een bereik van ongeveer 190 kilometer, hoewel deze technologie snel verbetert.

Plug-in hybride: Een plug-in hybride bevat een elektrische motor en een verbrandingsmotor. Ze bieden een grotere actieradius dan batterij-elektrische voertuigen, maar hebben zowel oplaadpunten als benzine nodig om te rijden.

• Hybride Elektrisch: Een elektrische hybride is in wezen een plug-in hybride zonder oplaadpunt. Daardoor zijn ze minder efficiënt dan een plug-in hybride, maar kunnen ze rijden als een voertuig met verbrandingsmotor.

Hoewel er grote verschillen zijn tussen de drie voertuigtypes, is het vermeldenswaard dat ze alle drie u geld zullen besparen omdat ze meestal zuiniger zijn dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor. Bovendien zijn veel regeringen ook lage-emissiezones (LEV’s) aan het invoeren in verschillende landen, waardoor elektrische voertuigen u waarschijnlijk ook geld besparen op filekosten.

Hybride vs. elektrisch
Uw keuze tussen hybride en elektrisch hangt af van de manier waarop u met uw voertuig rijdt. Maar als u het zich kunt veroorloven een elektrisch voertuig te kopen, is het de investering alleen al waard vanwege het geld dat u bespaart op de brandstofprijzen. De overgang naar elektrische auto’s zal de komende jaren steeds voordeliger worden door toekomstige wijzigingen in de wet- en regelgeving voor voertuigen.

Voor- en nadelen van volledig elektrische voertuigen
Met het verbod op auto’s die op fossiele brandstoffen rijden in het verschiet, zijn elektrische voertuigen de meest toekomstbestendige optie voor een autobezitter. Ze hebben ook een hogere fiscale aftrekbaarheid en minder motorrijtuigenbelasting. Er komen steeds meer oplaadpunten in het hele land en de regering blijft wetten invoeren om de aanschaf van elektrische auto’s met batterijen aan te moedigen.

Momenteel is de technologie echter beperkt. Als u iemand bent met een hoog gemiddeld aantal kilometers, kan het laadbereik van uw voertuig u dus beperken. In dat geval kunt u misschien beter wachten met de aanschaf van een BEV totdat het bereik van de gemiddelde elektrische auto toeneemt.

Voor- en nadelen van hybride voertuigen
Als gevolg van hun back-up verbrandingsmotoren hebben plug-in hybride voertuigen een veel grotere actieradius dan hun volledig elektrische alternatieven. Hoewel niet in dezelfde mate, zal een hybride auto ook uw koolstofuitstoot verminderen en u helpen geld te besparen op brandstof. Een ander voordeel is dat ze meestal worden geleverd met extra garanties als u ze nieuw koopt, daarnaast hebben studies aangetoond dat elektrische voertuigen de onderhoudskosten met ongeveer 50% kunnen verlagen.

Het probleem met hybride voertuigen is dat hoe meer u ze gebruikt, hoe minder geld u bespaart. Als u iemand bent die veel kilometers maakt, zal het geld dat u bespaart niet zo merkbaar zijn als bij een elektrische auto. Zowel elektrische als hybride voertuigen staan er ook om bekend dat ze vermogen missen in vergelijking met hun benzine tegenhangers met hoge emissies. Maar nogmaals, het is slechts een kwestie van tijd tot deze voertuigen hun concurrentie evenaren in termen van prestaties.

Slotopmerkingen
Naarmate landen proberen te werken aan netto nul emissies, zal de elektrische auto de gewone auto op fossiele brandstof overnemen. Dus als 2035 nadert en auto’s met verbrandingsmotoren worden verboden, is het de moeite waard om de voordelen van hybride en elektrische auto’s te onderzoeken om de overgang naar het rijden te vergemakkelijken. De autowereld staat voor grote veranderingen in de komende jaren. Klik hier voor meer informatie over de eerste flexibele snelheidspaal in Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *