RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ALLEEN STADSBELANGEN VLAARDINGEN TEGEN AZC

VLAARDINGEN- De Vlaardingse gemeenteraad heeft bijna unaniem ja gezegd tegen het versneld handelen om de bouw van een asielzoekerscentrum (Azc), exclusief voor Oekraïners, mogelijk te maken. Alleen StadsBelangen Vlaardingen (SBV) is tegen. De partij heeft de wethouder ontfutseld dat na afloop (over 3 tot 5 jaar) de beoogde 409 flexwoningen slechts deels naar Vlaardingse woningzoekenden gaan (‘Het kunnen er in principe slecht 5 zijn’: 5 van 409 flexwoningen is exact 1,22%). De nieuwe gemeenteraad (in maart gekozen bij een opkomst van 42,75% van de stemgerechtigden) hoort het passief aan en stemt daarna in met het raadsvoorstel voor een begrotingswijziging.

Het Azc komt bij een al langer ingeplant pension voor uitzendbureau Tradiro op het bedrijventerrein de Vergulde Hand West. Daardoor komen er ook nog eens 120 wooneenheden voor arbeidsmigranten, voor 2 en 3 personen, nabij het Azc.

Op het voormalige Unileverterrein staan inmiddels 320 containerwoningen die in eerste instantie wel zijn bestemd voor Vlaardingse woningzoekenden, maar maximaal 30 zijn ook bedoeld voor vluchtelingen en voormalig daklozen.

In september stond het gemeentebestuur nog op het punt om mede te delen, aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland, dat er voor extra opvang en huisvesting van asielzoekers en vluchtelingen in Vlaardingen absoluut geen ruimte meer is. Een brief met die strekking is uiteindelijk niet verstuurd.

Bij het Vlaardingse stadsbestuur kwam korte tijd later toch het stuk grond, naast bedrijventerrein Vergulde Hand West, in beeld voor de huisvesting van duizend Oekraïners. De locatie Vergulde Hand West zou de enige plek in Vlaardingen zijn waar nog geen contractuele afspraken zijn gemaakt voor ontwikkelingen en waar de gemeente kansen ziet voor het Azc.

Zo ongeveer alles rondom het Azc wordt in de Vlaardingse politiek achter gesloten deuren besproken. Alleen afgelopen dinsdagavond kwam de zaak in een meer open vorm naar buiten tijdens de raadsvergadering. Het gemeentebestuur weigert memo’s over de stand van zaken online te publiceren, ondanks herhaalde verzoeken van uitsluitend en alleen oppositiepartij SBV.

11 reacties op “ALLEEN STADSBELANGEN VLAARDINGEN TEGEN AZC

 1. Dat geel van Ron Boers verbleekt zeer sterk.
  Dit word zn laatste termijn.
  Geen enkel kritisch geluid meer
  Slappe hap.
  Oppositie mee huilen met de rest

 2. Het is geen AZC maar het betreft hierbij voornamelijk opvang van vrouwen en kinderen die middenin een oorlog zitten en waarbij de man achterblijft om te vechten.. het voorstel om Oekraïners op te vangen is unaniem door de raad gesteund (ook de SBV). De reden dat de SBV tegen stemt is van procedurele aard.

  1. Serieus d66 zeker….. Iedere dag op de kade staan om te vertellen hoe blij je met ze ben. Alstublieft verkas lekker met die gasten terug naar hun moederland. Zijn we van jouw af

 3. Staat ook ‘voornamelijk’ Hans, ongeveer 80 procent is vrouw/kind. De asielboot was 100 procent man, dat vind ik een wereld van verschil. En volgens mij kunnen we met elkaar wel vaststellen dat zij echt gevlucht zijn ivm de oorlog die Rusland voert. Gaat er mij vooral om dat het artikel aan alle kanten rammelt.

 4. Het gaat mij er vooral om dat 80 % van Oekraïne niet bezet is Mathieu, daar kunnen ze ook heen. Hun uitkering hier is plm 5x hun salaris daar, dus die gaan nooit meer terug, nooit meer werken en hier de bezopen intolerante potenrammende racist uithangen. Ondertussen kunnen Nederlandse jongeren tot hun pensioen bij hun ouders blijven wonen omdat de woonruimte niet toereikend is voor heel de wereld.

 5. Toen er nog geen sprake was van vluchtelingen was er ook al woningnood, Nederland is sinds de jaren 70 gewoon een bananenrepubliekje.
  Het probleem is dat het kapitalistische systeem op zijn laatste benen loopt en zelfs de boeren hun verstand verliezen.
  Een en een is twee , gedane zaken nemen geen keer, het kalf is al jaren geleden verdronken en
  de vis wordt nog steeds duur betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *