WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘ALLE KLACHTEN GEGROND RECREATIEOORD HOEK VAN HOLLAND’

HOEK VAN HOLLAND- De Rotterdamse ombudsman vindt alle 130 klachten gegrond van de huisjesbezitters op het recreatieoord Hoek van Holland over de voorgenomen verkoop. Dat schrijft ombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar definitieve onderzoeksrapport naar de voorgenomen verkoop van het recreatieoord.

Het recreatieoord Hoek van Holland is eigendom van de gemeente Rotterdam. De gemeente verhuurt op het recreatieoord aan ongeveer 1100 recreanten kavels en campingplaatsen voor huisjes en caravans.
Kort na de wintersluiting van 31 oktober 2020 ontvangen de recreanten van de gemeente een brief van 3 november 2020. Daarin staat dat het college van burgemeester en wethouders van plan is het recreatieoord van de hand te doen. Het college wil van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats ‘Rotterdam aan zee’ maken. Daar hoort ook een toekomstbestendig recreatieoord bij. Daarnaast vindt het college dat het uitbaten van een recreatieoord geen kerntaak van de gemeente is. Bovendien is het recreatieoord niet kostendekkend. Voor vragen kunnen de recreanten bij de gemeente terecht. De recreanten voelen zich overvallen. Zij denken dat een grote vakantiehuisjesonderneming de macht zal krijgen. Als dat gebeurt, verwachten ze dat ze hun plek op het recreatieoord kwijt zullen raken. Dan zijn al hun investeringen voor niets geweest.
De ombudsman heeft met instemming kennis genomen van de reactie van het Rotterdamse stadsbestuur dat het nu de belangen van de recreanten gaat inventariseren in een participatieproces. De ombudsman gaat ervan uit dat het college daarbij de drie aanbevelingen van haar zal volgen.

Aanbevolen wordt om een duidelijk participatietraject vast te stellen (maak dit bekend aan belanghebbenden en publiceer het op de website van de gemeente Rotterdam). Informeer betrokkenen: Laat in het uiteindelijke besluit zien dat het college geluisterd heeft naar alle inbreng; welke belangen zijn geïdentificeerd; hoe deze belangen zijn meegewogen bij het genomen besluit; wat de consequenties zijn van dit besluit en welke mogelijkheden betrokkenen hebben als zij het niet met dit besluit eens zijn.

Zwaneveld vindt dat het college de recreanten veel eerder had moeten informeren over de voorgenomen verkoopplannen. Dan hadden de recreanten een eerlijke afweging kunnen maken om wel of niet te investeren in hun huisje. Bovendien blijkt uit het besluit van het college niet dat het de belangen van de recreanten heeft meegewogen.

Van de recreanten ontving de ombudsman veel instemmende reacties. De recreanten hopen dat de ombudsman de verkoop definitief kan tegenhouden.

Sinds bijna 100 jaar beheert de gemeente Rotterdam het recreatieoord Hoek van Holland. Eerst ging het om het Kamp Hoek van Holland met tenten en later een afgebakend terrein met huisjes en een camping. Het recreatieoord kent in 2020 circa 900 kavels met een recreatiehuisje en circa 200 kavels voor stacaravans. Daarnaast is er een kleine camping voor toeristen.

In het Kampeerreglement Recreatieoord Hoek van Holland uit 1984 staat vermeld dat potentiële kopers van huisjes en huurders van een kavel uit de regio Rijnmond moeten komen. Sinds 2011 hanteert de gemeente Rotterdam deze regel niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *