Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘AFSLUITINGEN DOOR OPLOPENDE ENERGIEREKENINGEN VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Inwoners van Vlaardingen moeten met spoed terecht kunnen bij de schuldhulpverlening wanneer zij hun energierekening niet meer kunnen betalen. Ook om afsluiting te voorkomen. Dat bepleit raadslid Ingrid Wijker (fractie Kerkhof) in een reeks schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Volgens de politica is er veel onrust over de prijsstijging inzake de energierekening. Wijker: ‘In sommige gevallen kan dit oplopen tot prijsstijgingen van 1000 tot 2000 euro per jaar of zelfs meer. De minima en ouderen met alleen AOW en een klein pensioen, maar tegenwoordig ook de mensen tot een modaal inkomen, die een variabel contract hebben kunnen enorm gedupeerd worden. Veel van deze mensen lopen het risico de rekeningen niet meer te kunnen betalen, met als uiterste gevolg dat zij afgesloten worden van gas en licht, tenzij zij al bij schuldhulpverlening zitten of een aanvraag hebben lopen. Het kabinet is voornemens mensen enigszins tegemoet te komen, maar dat zal helaas nooit 100% zijn.’

De energierekening bestaat niet alleen uit het verbruik van gas en elektra, een aanzienlijk deel betreft leveringskosten, belastingen en netwerkkosten. Deze extra kosten gaan omhoog, vanwege de financiering van het klimaatbeleid. Daarnaast zijn er de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen die ook weer het gevolg zijn van het klimaatbeleid: een poging van een politieke meerderheid om de uitstoot van CO-2 terug te dringen.

Een rekenvoorbeeld van Pricewise, voor een gezin van vier personen met een gemiddeld verbruik: 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas. De energierekening komt hiermee op 2.641,56 euro. Daarvan gaat 834,56 euro op aan energie, dat is 32,2 procent van het totaalbedrag. Netbeheerkosten, die ongeacht het verbruik altijd even hoog zijn, bedragen 478,86 euro – dus 18,1 procent van het totaal. Zo blijft er een bedrag van 1.313,42 euro over: 49,7 procent van de hele rekening gaat naar energiebelasting, ODE en btw.

2 reacties op “‘AFSLUITINGEN DOOR OPLOPENDE ENERGIEREKENINGEN VLAARDINGEN’

  1. Een beetje normaal doen in het stemhokje had dit grotendeels kunnen voorkomen, in ieder geval die extra belastingen voor die klimaatgekkies. De naam schuldhulpverlening die wat dingen gaat bemiddelen voor die mensen wordt uit de zak van werkende mensen betaald. Je kunt je c.v. wat ondersteunen met een petroleumkacheltje zodat je zonder een torenhoge energierekening niet in de kou hoeft te zitten. Verder isoleren, ventileren en bewust omgaan met je energie. Eén ding helpt zeker niet, en dat is klagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *