RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ACTIE TEGEN VERKOOP GLYFOSAAT IN SCHIEDAM

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. De werkzame stof glyfosaat, die het bekendst is van het merk RoundUp, veroorzaakt geboorteafwijkingen, heeft hormoonverstorende effecten, leidt tot dode reptielen en amfibieën en verstoort bodemsystemen. Met name de drinkwaterleidingbedrijven geven al jaren aan dat de afbraakprodukten van glyfosaat serieuze gezondheidsrisico’s opleveren en met de bestaande zuiveringsmethoden niet effectief te verwijderen zijn. De gemeente Schiedam  is vier jaar terug al gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op initiatief van GroenLinks.
De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. De werkzame stof glyfosaat, die het bekendst is van het merk RoundUp, veroorzaakt geboorteafwijkingen, heeft hormoonverstorende effecten, leidt tot dode reptielen en amfibieën en verstoort bodemsystemen. Met name de drinkwaterleidingbedrijven geven al jaren aan dat de afbraakprodukten van glyfosaat serieuze gezondheidsrisico’s opleveren en met de bestaande zuiveringsmethoden niet effectief te verwijderen zijn. De gemeente Schiedam is vier jaar terug al gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op initiatief van GroenLinks.   De foto hierboven komt van de  website van GroenLinks en naar verluidt is deze gemaakt bij de Action in Schiedam. De foto met de display is gemaakt bij Karwei in Schiedam.

SCHIEDAM- Bij tenminste drie bedrijven in Schiedam worden onkruidbestrijdingsmiddelen verkocht waarin de omstreden, werkzame stof glyfosaat is verwerkt. Fractievoorzitter Jeroen Ooievaar heeft op de site van GroenLinks Schiedam foto’s geplaatst van de bewuste producten. Naar zijn zeggen zijn alle foto’s door hem persoonlijk afgelopen weekeinde gemaakt bij diverse Schiedamse bedrijven.

Bij een telefonische rondgang ontkent het managementteam van bouwmarkt Karwei de verkoop. Het bedrijf aan de Regoutstraat in de Spaansepolder kan de foto op de site van GroenLinks vervolgens niet verklaren. Ook de twee vestigingen van de Gamma in Schiedam ontkennen per telefoon de verkoop. Deze zou in 2012 al zijn gestaakt. Op de site van de bouwmarkt worden de producten nog wel aangeprezen, maar dit zou een vergissing zijn, meldt de medewerkster bij het filiaal aan de Admiraal Trompstraat in Schiedam-West. Bij het hoofdkantoor van winkelketen Action wordt uitgezocht of hun Schiedamse vestigingen inderdaad nog handelen in producten met glyfosaat.

GroenLinks houdt staande dat hun foto’s zeer recent zijn en zal op korte termijn de winkels aanschrijven met het verzoek de producten alsnog uit het schap te halen. Wanneer dit geen resultaat heeft overweegt men een petitie te starten. Ondertussen roept de partij Schiedammers op bedrijven die werken met de omstreden producten bij hen te melden. Naast bouwmarkten valt te denken aan bijvoorbeeld hoveniers (klik HIER).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *