Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘AANPASSEN HUIZEN AARDGASVERBOD SCHIEDAM BEST EENVOUDIG’

SCHIEDAM- Het aanpassen van woningen in Schiedam-Groenoord, voor het opleggen van het aardgasverbod, is allemaal heel eenvoudig. Dat wordt wijkbewoners duidelijk gemaakt in de eerste nieuwsbrief die op verschillende manieren wordt verspreid door Nieuwe Energie voor Schiedam : een samenwerking van de gemeente, Provincie, Woonplus, Eneco en Stedin.

Carlo Speijers, projectleider Woonplus: ‘Het aanpassen van een woning voor het warmtenet is best eenvoudig. We hoeven alleen maar wat gaatjes te boren en nieuw leidingwerk aan te brengen. Er komt een kastje bij de kapstok en de vaak grote boiler in de keuken verdwijnt. En natuurlijk komt er een elektrische kookplaat. De meeste woningen kunnen we in drie dagen aanpassen.’

Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) in dezelfde nieuwsbrief: ‘Wij vinden het belangrijk dat aardgasvrij wonen in Groenoord voor iedereen betaalbaar is. En dat iedereen mee kan doen. Huurders én huizenbezitters.’

Voorlopig dingt de gemeente Schiedam nog mee naar een EU-subsidie van in totaal 3 miljoen euro, om tien Zuid-Hollandse gemeenten te helpen bij het opstellen van een kosten-batenanalyse, om tien wijken een aardgasverbod op te leggen. Groenoord in Schiedam is één van deze tien wijken. Om heel Groenoord aardgasvrij te maken is circa 76 miljoen euro nodig.

Ook doet de gemeente Schiedam een nieuwe poging in aanmerking te komen voor een subsidie die hoort bij het project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. In 2018 deed Schiedam ook al een aanvraag voor deze subsidie. Het stadsbestuur vroeg toen om 5,5 miljoen euro om Groenoord aan te sluiten bij de Proeftuin Aardgasvrije Wijken. De subsidie werd destijds afgewezen.

Volgens berekeningen van Aedes, de vereniging van woningcorporaties in Nederland, pakken de kosten voor een aardgasverbod 40-50% hoger uit dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld. De berekeningen komen op het moment waarop de gemeente Schiedam nog werkt aan het becijferen van de totale kosten voor het invoeren van een aardgasverbod in Groenoord.

Vaststaat dat Woonplus al hun huurwoningen in Groenoord wil aansluiten op het restwarmtenet van Eneco. Volgens eerste berekeningen van de Groenoord Belangen Groep zullen de huren in Groenoord daardoor stijgen met 105 euro per maand. De gemeente had het eerder over een lastenstijging voor huurders van ongeveer 27 euro per maand. Huiseigenaren moeten hiervoor een extra lening afsluiten van 15.600 euro, zo liet de gemeente al eens weten.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “‘AANPASSEN HUIZEN AARDGASVERBOD SCHIEDAM BEST EENVOUDIG’

  1. ‘Allemaal heel eenvoudig, een paar gaatjes, nieuw leidingwerk , en een kastje naast de kapstok’.
    Dat wordt dan een erg duur kastje naast de kapstok: een lening van 15600 of een huurverhoging van 105 Euro’s, en dan zijn de kosten nog eens 40-50% hoger dan voorgespiegeld, zegt Aedes.

    Wat een feest: Van het gas los; draagvlak onder de bevolking; aardgasverbod;
    geheime besprekingen rond het aardgasverbod; kostenverhogingen, maar gelukkig is het allemaal eenvoudig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *