Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AANPAK OVERGEWICHT OP MIDDELBARE SCHOLEN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Wethouder Jacky Silos (CDA) signaleert overgewicht bij middelbare scholieren tijdens een wandeling over de Van Hogendorplaan in Vlaardingen-Babberspolders. Het aantal scholen in Vlaardingen dat betrokken is bij het project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) moet dan ook verdubbelen. Dat laat de wethouder weten nu de gemeente vanaf 1 januari serieus werk maakt van JOGG. Silos: ‘De aanpak beperkt zich ook tot de basisschool, terwijl ook op het voortgezet onderwijs een wereld te winnen valt. Loop maar eens rond lunchtijd op het Van Hogendorpkwartier. Een kwestie van capaciteit.’

Volgens een toelichting op de Vlaardingse cijfers, die de wethouder aan de gemeenteraad heeft gestuurd, komt overgewicht relatief vaak voor bij kinderen afkomstig uit een gezin met een lagere sociaal economische status en/of een migratieachtergrond.

Momenteel richt JOGG-Vlaardingen zich op de aandachtswijken Centrum, Westwijk en Holy-Zuid. Vijf scholen zijn zeer betrokken bij de aanpak, maar er is nog ruimte voor verdere uitbreiding. Er zou ook sprake zijn van gezondheidsachterstanden in andere wijken die nu buiten het bereik van de aanpak vallen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Vlaardingen meet en weegt jaarlijks vrijwel alle kinderen van 2 en 3 jaar oud en vrijwel alle kinderen in groep 2 en groep 6/7 van het basisonderwijs. Uit de meting op het basisonderwijs blijkt dat 16,7% van de kinderen te kampen heeft met (ernstig) overgewicht, waarvan er bij 6,1% zelfs sprake is van obesitas. Deze cijfers zijn hoger dan het landelijke gemiddelde: respectievelijk 12% overgewicht en 3% obesitas . Opvallend is de sterke stijging van het overgewicht tussen de meetmomenten. Waar in groep 2 (5/6 jaar) 14% (ernstig) overgewicht heeft, is dit percentage in groep 6/7 (10/11 jaar) gestegen tot 28%.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *