Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AANLEG TUNNEL VLAARDINGEN-ROZENBURG BEGINT NU ECHT

Bestuurders bij de start van de voorbereidende werkzaamheden in september 2018.
VLAARDINGEN- Vandaag starten de eerste echte werkzaamheden voor de aanleg van de tunnel onder het Scheur tussen Vlaardingen en Rozenburg (onderdeel van de Blankenburgverbinding). Rond 10.00 uur wordt begonnen met het slaan van heipalen. De komende tijd worden 550 heipalen met een doorsnede van 45 cm in de grond geslagen.

De Blankenburgverbinding verbindt de A20 bij Vlaardingen (noordoever) en de A15 bij Rozenburg (zuidoever) met elkaar door een nieuwe snelweg, de A24. Deze verbinding zal naar verwachting bijdragen aan een vermindering van de drukte op de A15 en de Beneluxcorridor. De bereikbaarheid van de Rotterdamse haven naar de Randstad moet hierdoor verbeteren. De A24 wordt ingepast in de omgeving en voorzien van een landtunnel op de noordoever en een tunnel onder het Scheur. Ook wordt de A20 verbreed. De nieuwe rijksweg wordt in 2024 opengesteld.

Diverse natuur- en bewonersorganisaties waren vorig jaar juli zwaar teleurgesteld over het groene licht dat de Raad van State gaf voor aanleg van de Blankenburgtunnel. Een bundeling van Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de Midden-Delfland Vereniging hadden beroep aangetekend tegen de aanleg van deze snelweg. De Raad van State gaf in haar uitspraak aan dat het besluit om de weg aan te leggen op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen.

De Blankenburgtunnel moet de files in de Beneluxtunnel verminderen, maar deze onderbouwing van de aanleg van de Blankenburgtunnel blijkt anno 2016 achterhaald. Het nut van de geplande weg van 1,2 miljard euro is vele malen kleiner dan door het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt verondersteld op basis van tien jaar oude scenario’s. Dat is de voornaamste conclusie uit een doorrekening op basis van de toekomstscenario’s van planbureaus CPB en PBL, die de milieuorganisaties lieten uitvoeren door onderzoeksbureau CE Delft.
De groene organisaties denken dat door de aanleg van de zesbaansweg groen, landschap en recreatie van Midden-Delfland ernstig zal worden aangetast. Gevreesd wordt voor luchtvervuiling en beschadiging van het landschap van Midden-Delfland. Bovendien doorkruist de snelweg het natuurgebied De Rietputten. Hier leven diverse zeldzame vogelsoorten, zoals de roerdomp en broedt een van de grootste populaties baardmannetjes van West-Nederland. Nu de weg er komt, zullen deze soorten hier vrijwel zeker verdwijnen, denken de actiegroepen. Daarnaast bleek uit een doorrekening die de organisaties in 2016 lieten maken dat het fileprobleem dat de Blankenburgtunnel op moet lossen veel kleiner is dan het ministerie van Infrastructuur & Milieu veronderstelt.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “AANLEG TUNNEL VLAARDINGEN-ROZENBURG BEGINT NU ECHT

  1. Het gaat hier inderdaad om de Blankenburgverbinding, maar een Blankenburgtunnel komt er niet.
    De tunnel onder Het Scheur draagt de naam Maasdeltatunnel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *