Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SPOREN VAN COCAÏNE IN BLOED TRUCKER NIEUW-BEIJERLAND

NIEUW BEIJERLAND- Er zijn sporen van cocaïne gevonden in het bloed van de vrachtwagenchauffeur die is ingereden op het barbecuefeest in Nieuw-Beijerland op 27 augustus. Bij de speekseltest, direct na het incident, is geen cocaïne vastgesteld.

De in het bloed aangetroffen cocaïnesporen staan vermeld in het toxicologisch rapport dat vanmorgen is meegenomen in de uitspraak door de gerechtshof Den Haag in de zaak rond het in vrijheidstellen van de chauffeur. De trucker is direct na zijn vrijlating vertrokken naar Spanje.

Het gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld over het hoger beroep van het Openbaar Ministerie (OM) tegen een beslissing van de rechtbank Rotterdam. Bij het incident in Nieuw Beijerland vielen 7 dodelijke slachtoffers en een aantal zwaar gewonden, maar de raadkamer heeft op 8 september de vordering gevangenhouding van de verdachte opgeheven.

Door de advocaat-generaal is betoogd dat de rechtbank ten onrechte de voorlopige hechtenis van de chauffeer heeft opgeheven, omdat er ernstige bezwaren zijn en de recidivegrond aanwezig is. In dat kader is ook gewezen op de stress waarin de trucker verkeerde, vanwege zijn financiële problemen, en de aanwezigheid van cocaïne in zijn bloed ten tijde van het feit. Het hof heeft een ernstig vermoeden dat de vrachtwagenchauffeur, na middelengebruik, waaronder cocaïne, met zijn vrachtauto is gaan rijden. Het hof betrekt daarbij dat de verdachte vrachtwagenchauffeur is geworden, omdat hij door een arbeidsongeval voor zijn eigen beroep arbeidsongeschikt was geworden. Als vrachtwagenchauffeur kon hij in zijn onderhoud en dat van zijn gezin blijven voorzien. Een derde heeft zijn opleiding bekostigd. Het voorgaande leidt tot de vrees dat verdachte wederom een motorrijtuig gaat besturen en hij opnieuw een verkeersongeluk zou kunnen veroorzaken en aldus de gezondheid en veiligheid van anderen in gevaar zou kunnen brengen.

Anders dan de rechtbank heeft het Haagse hof besloten dat de verdachte in voorlopige hechtenis wordt genomen. Wel heeft het hof de voorlopige hechtenis geschorst, onder het opleggen van bijzondere voorwaarden. Die voorwaarden houden in dat de verdachte aan alles rondom deze zaak moet meewerken en moet verschijnen op de inhoudelijke zitting van zijn strafzaak. Het OM heeft zich tegen deze schorsing, mits onder voorwaarden, niet verzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *