Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

9,5 MILJOEN EURO BESCHIKBAAR VOOR TURKS BEJAARDENHUIS SCHIEDAM

SCHIEDAM- WoonPlus kan een beroep doen op 9,5 miljoen euro uit de pot voor onvoorziene nieuwbouwkansen om het ‘Turkse bejaardenhuis’ in Schiedam-Groenoord te bouwen, waarmee de fractie van Denk tevreden is gesteld. In ruil daarvoor heeft Denk in december, het plan voor de aanleg van het warmtenet van Eneco, aan een nipte raadsmeerderheid geholpen. Dat blijkt uit één van de stukken uit het Wob-dossier waarover de OuderenPartij Schiedam inmiddels beschikt.

Op 15 december om 11.50 uur wordt een advies verstrekt aan directeur Emile Klep (WoonPlus), waarmee duidelijk wordt wat de corporatie precies te bieden heeft aan Denk. De afzender van het advies is met zwart weggelakt door de gemeente, alvorens het stuk aan het Wob-dossier is toegevoegd.

Te lezen valt nog wel:

‘In Groenoord zijn op twee plekken seniorenwoningen gepland, Bachplein en Groenoord Zuid. Woonplus kan beter sturen op Groenoord Zuid, omdat de grond in eigendom is. Gezien de ligging van de Harg Spaland aan de overzijde van de Laan van Bol’es is het aanbieden van extramurale zorg in Groenoord Zuid eenvoudig te organiseren.’

Iets verder in het advies:

‘Ons voorstel zou zijn om in Groenoord Zuid, 39 woningen geclusterd in één seniorencomplex te bestemmen voor senioren met een migratieachtergrond. Hiermee kan maximaal invulling worden gegeven aan activiteiten die aansluiten bij de specifieke doelgroep. In de begroting is geen aparte voorziening opgenomen voor maatschappelijk vastgoed. Wel is er 9,5 miljoen opgenomen in de begroting voor onvoorziene nieuwbouwkansen, 9,5 miljoen is gebaseerd op totaal 45 woningen. Door 100 tot maximaal 150m2 maatschappelijke ruimte toe te voegen aan het woonprogramma in Groenoord Zuid kan een volwaardig seniorencomplex worden gerealiseerd.’

‘De gedachten die we hierbij hebben is in lijn met hoe het complex Bospad nu functioneert, waar door en voor bewoners in een gemeenschappelijke ruimte activiteiten worden georganiseerd, de bekostiging hiervan is onderdeel huurprijs. De kosten voor 150m2 maatschappelijke ruimte is ca de stichtingskosten van 1,5 woning. Aardig om te vermelden is dat ook het Bospad ooit is ontwikkeld samen met toekomstige bewoners, in dit geval Groepswonen voor Senioren. Waarbij mix van koop, sociaal en middeldure is gerealiseerd. Wellicht is dit een mooi voorbeeld hoe we in dit geval een project voor senioren met een migratieachtergrond kunnen realiseren.’

11 reacties op “9,5 MILJOEN EURO BESCHIKBAAR VOOR TURKS BEJAARDENHUIS SCHIEDAM

 1. Het bejaardentehuis van vroeger is verleden tijd
  Vroeger waren er veel bejaardentehuizen. Niet voor iedereen zaligmakend maar een reële optie als het leven thuis te ingewikkeld of eenzaam werd. Inmiddels wordt dit concept met uitsterven bedreigd en richt de overheid zich erop ons zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen mits er geen ‘blijvend intensieve zorg’ nodig is. Als er zorg nodig is kan men aanspraak maken op de wmo en zorg inkopen. Als dat niet meer mogelijk is gaat men naar een verpleeghuis.
  Zie nu voor me dat met het bouwen van dit bejaardentehuis de mogelijkheid word geboden dat opa of oma wel een nichtje hebt die wel één of ander niveau 2 diploma in de zorg heeft gekregen en dan word ingehuurd. Opa of oma word dan de kip met gouden eieren. Opa of oma naar een verpleeghuis brengen levert geen economisch voordeel op.

 2. De overheid heeft juist alle bejaardenhuizen opgedoekt en denkt Denk, dit dan te kunnen realiseren?
  Ik zou mij zwaar gediscriminaliseerd voelen in deze!

  1. Ik gun het iedereen hoor, dat is het niet. Maar ik mag gvd blij zijn als ik voor m’n pensioen leeftijd een keer een behoorlijk huis vind! En what is next? Een bejaardentehuis voor Polen? Kom op zeg
   Ik snap heel goed dat mensen hier heel boos over zijn. Dit is gaat helemaal nergens over. Steek dat geld eens in het opruimen van de stad. Het is een vuilnisbelt!

 3. Dat moeten luxe huisjes gaan worden. Als je alleen maar uitgaat van 9,5 miljoen welke hier genoemd wordt dan komen de kosten per huisje op 243.589,00 euro uit.

  Waar kan ik mij inschrijven voor een huisje van deze waarde?

 4. Ik zou willen dat de Nederlandse staat en gemeentes zo goed voor de Nederlanders zorgden…. Wij moeten werken tot ons 75ste, kinderen die met hun 50ste thuis wonen. Willebs en wetens in de schulden werken voor dat ‘tuk van het aardgas af’ waar Denk zoals ik heb het kunnen lezen toestemming heeft gegeven in ruil voor dit verzorgingstehuis.
  Ze krijgen echt alles voor elkaar.
  Misschien is het eerlijker om die 9,5 miljoen te doneren aan de bedrijven die keihard zijn getroffen door deze crisis. De Moslim groep wonen in Nederland maar zijn 0,0 solidair, want anders hadden ze dit afgeslagen en gewacht op de donaties van de moskeeën of Erdogan om hun plan te realiseren. En die 9,5 miljoen geschonken aan de getroffen mensen van deze verschrikkelijke crisis. Want de credo is we moeten het samen doen….. Toch?……

 5. Wat volgt hierna? Een bejaardentehuis voor Marokkanen? Polen? Afrikanen? Zo zie je maar hoe slecht bepaalde volkeren zijn geïntegreerd. Vind het ook belachelijk dat de politiek zich zo makkelijk laat ompraten door een Turkenpartij als DENK…alleen maar in ruil voor de aanleg van een warmtenet. Geen principes en geen ruggengraat! De minderheid heeft het blijkbaar voor het zeggen.

 6. Aardgasvrij in Nederland stuk duurder dan in de rest van Europa, vandaag in de Telegraaf. Stadswarmte is een stuk duurder. Europa wil juist aan het aardgas. Wij kunnen nooit zonder Gazprom, de grootste gasleverancier in de wereld. Al zet je alles vol met windmolens. De partij Denk stemt in met aardgasvrij, in ruil voor een Turks bejaardenhuis van 9.5 miljoen. Dit zijn weer van die politieke spelletjes waar de burger mee opgezadeld wordt. Geld dat komt van de verkoop van aandelen Eneco van de Gemeente Schiedam. Ik neem aan dat de inwoners van Schiedam niet zitten te wachten op een contract voor 30 jaar met Eneco. Overstappen kan dan nooit meer. Dus Eneco kan in de toekomst rekenen wat ze willen en alle ellende die ons te wachten kan staan. Dit is voor de burger nooit op te brengen. Bedankt college Schiedam onder aanvoering van Groen Links om je inwoners hier mee op te zadelen, mocht het allemaal doorgaan, wat ik niet geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *