WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ROTTERDAM PLAATST EERSTE FLEXIBELE FLITSPAAL

ROTTERDAM- De eerste flexibele flitspaal van Rotterdam staat momenteel op de Westzijdijk. De maximale snelheid is daar 50 km/u. Deze locatie is in 2021 onderdeel geweest van de flexflitser-pilot. Door de hoge snelheid ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties voor omwonenden. Het aantal bekeuringen daalde in 2021 van circa 300 naar 140 boetes per dag. Met het herhalen van de inzet op deze locatie hoopt de gemeente het verkeersgedrag structureel positief te beïnvloeden.

De gemeente heeft haar wens om flexibel te kunnen flitsen in 2018 kenbaar gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Wethouder Vincent Karremans (VVD): “Er wordt nog veel te vaak veel te hard gereden in de stad. Daar moet echt verandering in komen want het zorgt voor ongelukken en onveilige situaties. Flitsers zorgen dat automobilisten zich beter aan de snelheid houden dus deze flexflitsers zijn zeer welkom in de stad.” De gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie voerden in 2020 en 2021 verschillende pilots uit. Deze geslaagde pilots hebben bijgedragen aan de landelijke inkoop van 150 flexflitsers. Hiervan zijn er structureel drie beschikbaar voor de regio Rotterdam-Rijnmond. Politie, Openbaar Ministerie en gemeenten, maken onderling uit waar ze worden ingezet.

De flexflitser handhaaft 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flexflitser is een flexibele vorm van snelheidshandhaving: de flitser staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek en wordt daarna verplaatst. Zo kan op veel verschillende locaties gehandhaafd worden, en worden bestuurders bewuster van hun snelheid en rijgedrag. De flexflitser kan ook goed ingezet worden bij wegwerkzaamheden, waar tijdelijk een aangepaste maximumsnelheid geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *