Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DOOR TRUC ZWARTE PIET SCHIEDAM DIT JAAR AL IN DE BAN

SCHIEDAM- Er zullen dit jaar alleen roetveegfiguren worden ingezet bij wat er nog over is van de Sinterklaasintocht in Schiedam. Dat laat burgemeester Cor Lamers (CDA) weten. Door de aankomst van de Sint te beperken tot het Stadserf zijn minder vrijwilligers nodig. In 2019 haakte onder andere Brul Piet af vanwege de komst van de roetveegfiguren. In totaal 140 van de 150 vrijwilligers zijn inmiddels gestopt.

Door de inzet van uitsluitend roetveegfiguren houdt de organisatie zich niet aan het door de gemeenteraad afgesproken afbouwschema waarmee Zwarte Piet definitief aan de kant zou worden gezet. Lamers: ‘Oorspronkelijk was de planning om bij de activiteiten vanaf 2020 elk jaar 25% minder Schiedamse Pieten in te zetten. Daardoor zouden er dit jaar 50% minder Schiedamse Pieten zijn en in 2022 75%, waarna in 2023 enkel nog anders geschminkte Pieten te zien zouden zijn.’

12 reacties op “DOOR TRUC ZWARTE PIET SCHIEDAM DIT JAAR AL IN DE BAN

 1. Wat een onzin van onze burgemeester. Geen zwarte of andere Pieten meer bij het Sinterklaas feest voor de kinderen. Hij laat zich zoals gewoonlijk ringeloren door een paar tegenstanders. Lamers hou je nou eens aan de Nederlandse gewoontes en laat je niet meeslepen door een paar dwarsliggers.

  1. Zo is dat, Ad! Er is uitgebreid historisch bewijs voor de werkelijke herkomst van Zwarte Piet en soortgelijke figuren in allerlei feesten en tradities. Er is zelfs een complete film gemaakt over soortgelijke fenomenen, overal in Europa, die al eeuwen bestaan (wildgeraasdefilm.nl). Racisme/slavernij heeft daar niets mee van doen. Maar ja, feiten hè… Maar je kunt dat blijven roepen , door Kozp en hun medestanders zul je nooit gelijk krijgen. Dat hoeft ook niet. Hen al dan niet hun zin geven hebben we wél zelf in de hand door de waarheid te blijven delen.

 2. Nou Hans, je kan de vlag uithangen!
  Uiteraard niet de Nederlandse want die heeft ook gewapperd in onze overzeese kolonies.
  Wederom een traditie in Zwart Nazareth geheel om zeep geholpen mede door een kerel genaamd Akwasi wie zijn voorouders ook slavenhandelaars waren. Dezelfde idioot die oproept tot geweld. Hopelijk verdwijnen niet alleen zwarte Pieten, maar ook de zwarte Silvana’s, Jerry Afriyie’s en Akwasi’s
  Evenals de hoofdrolspelers in Opsporing verzocht.

  1. Als we ons zo krampachtig aan tradities vasthielden zopen we nog steeds iedere vrijdagavond zo’n driekwart van ons loon op alvorens moeder en kinderen ons huilend uit de kroeg haalden. Tradities van Zwart Nazareth.

   1. Nolet en co . waren wel zo bijdehand hun personeel in jenever uit te betalen waardoor ze toen al verslaafden en onderdanig personeel creeerden , net als drugsdealers .

  2. Niet te geloven dat veel mensen er in meegaan om Zwarte Piet af te schaffen. Blanke Nederlanders laten zich te veel welgevallen van enkele donkere mensen die deze hetze zijn begonnen en sommige politici stemmen ermee in dat Zwarte Piet te maken heeft met racisme/slavernij

 3. Het zal die kinderen een worst zijn welke kleur de snoepgoedverstrekker heeft, alleen de opa’s en oma’s schijnen er wakker van te liggen.

 4. Als je slachtoffer wilt zijn is het beste wat je kunt doen, heel hard roepen dat iedereen tegen je is.
  En als je dat goed doet dan gaat de subsidie kraan open en wordt het een lucratief verdien model.

 5. Het is tijd dat we zelf een burgemeester mogen kiezen . Geen Piet straks geen Sint en geen kerst maar ook geen paasdagen, pinksteren het zijn feestdagen en feestmaanden geworden . Krijgen nu dan een stelletje gestreepte huurlingen op de boot maar het zal de kinderen een worst wezen hij mag nog komen maar voor hoelang dat weten wij niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *