WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘WONINGTEKORT VLAARDINGEN NIET DOOR VLUCHTELINGEN’

VLAARDINGEN- Er zou door het gemeentebestuur van Vlaardingen onterecht zijn gesuggereerd dat de druk op de woningmarkt wordt veroorzaakt door asielzoekers. Dat stellen GroenLinks, D66, CU-SGP en de fractie Akça. De vier fracties verzoeken daarom om noodopvang voor vluchtelingen ‘buiten de gebaande paden’ en buiten de reguliere woningmarkt.

Het verzoek vanuit (een deel van) de gemeenteraad, komt op het moment waarop burgemeester Bert Wijbenga (VVD) al noodopvang aankondigt voor vluchtelingen en asielzoekers in Vlaardingen. Deze extra opvang wordt gerealiseerd door riviercruiseschepen of andere verblijfmogelijkheden voor de ‘tijdelijke’ huisvesting van 50 tot 70 vluchtelingen en asielzoekers. Dit alles bovenop de verplichte huisvesting vanuit het Rijk: In 2020 zijn hierdoor 18 Vlaardingse sociale huurwoningen met voorrang toegewezen aan vluchtelingen. In 2019 ging het om 21 woningen. Voor dit jaar geldt al een verdubbeling van deze zogenaamde taakstelling.

Vluchtelingen worden ook in Vlaardingen met urgentie gehuisvest en komen niet op een wachtlijst.  De wachttijd voor een sociale huurwoning in Vlaardingen voor doorstromers bedraagt gemiddeld 4,1 jaar. Voor starters is de wachttijd gemiddeld 3 jaar en 4 maanden (Bron: officiële cijfers van de gemeente).

In 2019 zijn alle woningen in Vlaardingen die verhuurd zijn aan vluchtelingen passend toegewezen. Dat wil zeggen: een woning met recht op huurtoeslag. In 2020 is één woning boven de hoge aftoppingsgrens (maar onder de liberalisatiegrens) verhuurd aan een gezin die onder de taakstelling viel voor de verplichte huisvesting van vluchtelingen.

Uit eerdere cijfers van de gemeente Vlaardingen blijkt dat 12% van de bereikbare sociale huurwoningen naar vluchtelingen gaat. De komst van vluchtelingen naar Vlaardingen drukte in 2016 voor 1,3 miljoen euro op de lokale begroting door extra uitkeringsgeld.

1 reactie op “‘WONINGTEKORT VLAARDINGEN NIET DOOR VLUCHTELINGEN’

  1. Kijk, dat linkse gelul gaat er mooi omheen. Natuurlijk zijn ze zo uitgekookt om die terroristen eerst in ,,tijdelijke” luxe opvanglocaties te plaatsen zoals hotels, vakantieparken en cruiseschepen. Echter binnen een jaar hebben ALLE statushouders toch een woning waar woningzoekenden al jaren voor op de wachtlijst staan. Op onze kosten uiteraard want werken zit er meestal niet in. Ik snap trouwens ook niet wat die 100 Nederlandse soldaten in Afghanistan met 20.000 tolken moesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *