RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VERBIED HOUTSTOOK IN VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Het moet afgelopen zijn met het verstoken van hout in open haarden, barbecues en vuurkorven in Vlaardingen. GroenLinks (GL) wil een onderzoek naar het mogelijk maken van een dergelijk verbod.

Neill Voorburg (GL): “Een studie van het RIVM, eerder dit jaar, wijst uit dat inmiddels 23% van de Nederlandse fijnstofuitstoot is te wijten aan houtstook. Dat betreft voornamelijk cpd-patiënten en mensen met astmatische klachten. Die ondervinden echt gezondheidsklachten wanneer dit in hun wijk gebeurt.”

De roep om het verbod komt aan de orde wanneer de raadscommissie met elkaar in debat gaat over het Actieplan luchtkwaliteit. Voorburg: ‘Eigenlijk zou ik daar wel een stap verder in willen gaan dan op dit moment in het plan staat. Ik zit dan te denken aan een motie die oproept tot een inventarisatie van de mogelijkheden om het aan banden te leggen. Steeds meer steden zijn er al mee bezig. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken om bepaalde weersomstandigheden, windstil, smog en daar dan niet bij gaan stoken. Dat zou ik in kaart willen zien. Handhaving is best een probleem, maar dat betekent niet dat je het niet zou moeten doen.”

De oproep is tegen het zere been van ONS.Vlaardingen, waar de ‘klimaat-gekte’ op weerstand kan rekenen. Thom van Vugt (ONS.Vlaardingen): “Ja, soms merk je dat het communisme van GroenLinks er nog af en toe uitkomt: Handhaven achter de deur. Ik denk dat de cijfers vooral de biomassa zijn. Je kan veel beter iemand uitleggen hoe die zijn houtkachel goed stookt, op de juiste temperatuur met de juiste rookontwikkeling, in plaats van zijn kachel af te pakken.”

Voorburg: “Ik heb het niet over biomassacentrales, maar over houtkachels. Private stook. Inmiddels is ook de GGD hier vanuit gezondheidsoverwegingen mee bezig.”

3 reacties op “‘VERBIED HOUTSTOOK IN VLAARDINGEN’

  1. Mooi zo, kan dat linkse schorem meteen stoppen met hun biomassacentrales waarin de laatste bossen worden opgestookt om hun Priussen en Stella fietsen op te laden.

  2. Links is gek op verbieden, komt uit die communistische/facistische cultuur van ze. Daarom rij je nu ook 100 op snelwegen. Heeft niets met milieu te maken hoor, want van elke 100 auto’s staan er 80 geparkeerd en van die 20% die rijdt zit 30% op de snelweg waarvan maar een zeer klein gedeelte ooit 130 km. zone’s waren. Een of ander D-66 nicht krijgt er een stramme plasser van als hij zijn macht op die manier laat gelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.