Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GSM VOOR JEUGD VLAARDINGEN TER BESTRIJDING KINDERARMOEDE

VLAARDINGEN- In de strijd tegen kinderarmoede moet de Vlaardingse jeugd over een mobiele telefoon beschikken. Het is een van de aanbevelingen die de kinderombudsman de raadscommissie voorlegt. Bij de CU-SGP beaamt raadslid Wouter de Reus dat een gsm tot een eerste levensbehoefte zou behoren voor jongeren. Raadslid Ingrid Wijker (fractie Kerkhof) is kritisch.

 Stans Goudsmit (55) is sinds 2018 kinderombudsman in Vlaardingen. De functie van kinderombudsman is omstreden. Kinderombudsman Margrite Kalverboer sprak zich bijvoorbeeld in 2016 uit tegen Zwarte Piet. De kindervriend zou in strijd zijn met het VN-verdrag voor de rechten van het kind en moest van deze ombudsman worden aangepast.
Collega ombudsmannen spreken zich geregeld uit tegen het uitzetten van illegalen. Een ombudsman kan zelf onderwerpen oppakken die niet door burgers zijn aangedragen in de vorm van een klacht. Leefbaar Rotterdam heeft de ombudsman in de havenstad meermaals beschuldigd van het uitvoeren van een politieke agenda. Goudsmit is ook kinderombudsman in Rotterdam, plaatsvervangend lid van het College voor de Rechten van de Mens en zelfstandig mediator. Ook is zij lid van de raad van toezicht van Defence for Children (voorvechter van het kindepardon) en buurtbemiddelaar in haar woonplaats Utrecht.
De Reus (CU-SGP): “Er wordt gesproken over mobiele telefoons die aanwezig zouden moeten zijn. Als docent en jonger iemand kan ik dat zeker beamen dat dit bij de meeste mensen nu een eerste levensbehoefte is.”

Wijker (fractie Kerkhof): “Mijn dochter had een baantje bij AH en zo ook een mobieltje.”

Wethouder Bart de Leede (GroenLinks): “Als u meent dat we naar het totale voorzieningenpakket moeten kijken, dan kunnen we dat doen. De financiële gevolgen van wijzigingen in dat pakket kunnen we dan ook in beeld brengen. Dat betekent altijd lastige keuzes, want het een wel doen , betekent het ander niet doen. We hebben gezien dat budgetten voor de kindregeling, doordat die goed benut worden, behoorlijk in de papieren lopen, maar als u pleit voor een evaluatie van het pakket, dan sta ik daar voor open.”

Bijna een op de vier tieners en adolescenten is zo verknocht aan hun smartphone dat hun gedrag kenmerken van een verslaving vertoont. Dat blijkt uit onderzoek van het King’s College Londen. Ze raken bijvoorbeeld in paniek als ze niet altijd aan hun gsm kunnen en hebben moeite om hun gsm-tijd onder controle te houden.

Volgens de GGD blijkt uit onderzoek ook dat jongeren die denken dat ze kunnen multitasken (en dat ze dus tegelijkertijd kunnen opletten en YouTube-kijken) het juist nog slechter kunnen dan gemiddeld. Echt multitasken zou niet bestaan: ‘onze hersens kunnen geen twee dingen tegelijk die allebei evenveel aandacht vragen’, stelt de GGD.

7 reacties op “GSM VOOR JEUGD VLAARDINGEN TER BESTRIJDING KINDERARMOEDE

 1. Ik ken geen kind zonder mobieltje. Ik zie wel die paniek in hun blik als ze er even een minuut geen gebruik van mogen maken.

 2. Goed om het vizier eens te richten op die kinderombudsman. Ook deze tante voert duidelijk een eigen politieke agenda door. Of moet ik geloven dat kinderen haar hebben aangeschreven omdat de kinderregelingen in Vlaardingen ontoereikend zijn en ze bij hun klachten tegenwerking ondervinden van het stadhuis. Laat mij niet lachen!

  Kinderen zijn veel beter af zonder mobieltje. Hebben raadsleden daar toevallig ook op gewezen bij tante Stans? En dat een SGP’er verslavingen geen probleem vindt… met zijn eerste levensbehoefte. Hou op!

  Willen ze d’r toch een? Oke. Ga maar werken. Hulde Ingrid Wijker!

  Kinderen krijgen al genoeg uit de potten van de zogenaamde armoedebestrijding. Vlaardingen moet miljoenen bezuinigen. Eerste levensbehoeften zijn eten, drinken, kleding, medische zorg en een dak boven je hoofd. Wij belastingbetalers voorzien daarin al via Stroomopwaarts.

  Een gsm is luxe! Zeker voor kinderen.

  1. Wie heeft het over krijgen? Iedereen koopt zijn aaifoon en heeft hem op school nodig als woordenboek, agenda, atlas, encyclopedie. Een beetje vwo leerling kan niet zonder.

 3. “Eerste levensbehoefte.” Zoals dagelijks eten en drinken. Pedofielen zijn blij met dit soort ‘volksvertegenwoordigers’. Maakt het groomen makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *