Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VRIJSPAAK WESLEY V. (23) VOOR AFPERSEN MINDERJARIGE SCHIEDAMSE

SCHIEDAM- De 23-jarige Wesley V. uit Vlaardingen is vrijgesproken van het verwerven en verspreiden van kinderpornografisch materiaal, bedreiging en het gebruik maken van de naam en het portret van een ander om zijn eigen identiteit te verhullen. Volgens de rechtbank kan wel worden vastgesteld dat V. de gebruiker is geweest van het Snapchataccount ‘Brandley8527’, waarmee de ten laste gelegde feiten zouden zijn gepleegd, maar verder bewijs ontbreekt.

In januari 2020 heeft de moeder van een Schiedamse minderjarige aangifte gedaan en aan de politie verteld dat haar dochter in het jaar 2019 op verschillende momenten via Snapchat contact heeft gehad met de gebruiker van het Snapchataccount. De gebruiker van dit account noemde zich Brandley8527. Zij kende de gebruiker van dit account niet. Nadat zij deze ‘Brandley’ enige tijd geblokkeerd had, heeft ze hem in het najaar van 2019 weer toegevoegd. Hij zou haar toen hebben gevraagd naaktfoto’s van zichzelf te sturen en vervolgens – toen zij dat niet wilde doen – diverse bedreigingen hebben geuit, waaronder het sturen van foto’s en video’s van een vuurwapen en een onthoofding. De Schiedamse heeft ‘Brandley’ vervolgens meerdere naaktfoto’s van zichzelf gestuurd. In december 2019 heeft de moeder van de minderjarige haar telefoon en Snapchataccount overgenomen en deelgenomen. Toen de moeder de naaktfoto’s zag, heeft zij contact opgenomen met de politie.

De enige vaststelling die op basis van het dossier kan worden gedaan ten aanzien van het account en de Schiedamse is dat dit account op één moment, namelijk op 2 april 2020 (dus maanden na de ten laste gelegde periode) met het internet was verbonden via een bepaald (mobiel) IP-adres. Bij navraag bij de provider bleek dit IP-adres een prepaid aansluiting te zijn, gekoppeld aan een telefoonnummer op naam van V., waarvan gebruik gemaakt wordt door een mobiele telefoon die aan de verdachte blijkt toe te behoren. Overige vaststellingen zijn ten aanzien van dit Snapchataccount niet gedaan. Uit hetgeen wel is vastgesteld kan echter niet worden afgeleid dat de contacten van de Schiedmse minderjarige in de ten laste gelegde periode (2019) ook via dit IP-adres moeten hebben plaatsgevonden, te minder nu een (mobiel) IP-adres ook gebruikt kan worden door andere apparaten dan de telefoon waaraan dat adres gekoppeld is. De vaststelling dat op 2 april 2020 eenmalig door het meisje gebruik gemaakt is van het bewuste IP-adres, zegt dus niets over het IP-adres dat gedurende de ten laste gelegde periode gebruikt is en geeft ook onvoldoende uitsluitsel over de daadwerkelijke gebruiker daarvan.

Naar aanleiding van de bevindingen omtrent het IP-adres is ook nog nader onderzoek gedaan in de telefoon van V. met het IP-adres waarvan de Schiedamse op 2 april 2020 gebruik maakte. Deze telefoon is volgens de verdachte pas sedert 2020 in zijn bezit, naar welke stelling voor zover uit het dossier blijkt geen onderzoek is gedaan. In deze telefoon is niets aangetroffen op grond waarvan kan worden vastgesteld dat de verdachte op enig moment daadwerkelijk de gebruiker van het Snapchataccount [Brandley8527) is geweest. Ook zijn hierin de bewuste foto’s niet aangetroffen. Wel zijn andere Snapchataccounts aangetroffen. Hetzelfde geldt voor twee andere telefoons en een laptop die onder de verdachte in beslag zijn genomen. Ook hierin zijn geen aanwijzingen gevonden dat V. gebruiker van het Snapchataccount is geweest.

1 reactie op “VRIJSPAAK WESLEY V. (23) VOOR AFPERSEN MINDERJARIGE SCHIEDAMSE

  1. Misschien beter zo, op straat loopt hij minder veilig dan in de petoet. Het meisje heeft vast broers, vader of vrienden die wel raad weten met zo’n klootzakkie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *