RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS GAAT OEKRAÏNERS INZETTEN ALS ANTI-KRAAK

MAASSLUIS- Oekraïners in Maassluis worden ingezet als anti-kraakbewoners bij sloopprojecten van woningcoöperaties Maasdelta. Dat valt op te maken uit de woorden van wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA), wanneer Leefbaar Maessluys informeert naar de positie van de huidige anti-kraakbewoners van De Vliet, het seniorencomplex aan de PC Hooftlaan dat voorlopig nog niet wordt gesloopt, omdat de Raad van State in juni heeft besloten dat er nog niet gebouwd mag worden op de Vlietlocatie, wegens onduidelijkheid over de gehanteerde parkeernorm. Momenteel functioneert het pand, op de eerste plaats, als asielzoekerscentrum voor Oekraïners. Aangevuld met anti-kraakbewoners.

Jurre van de Merwe (Leefbaar Maessluys): “Betekent het dan ook dat die mensen (anti-kraak huurdes, red.) die daar nu ook wonen, dat die er dan ook uit moeten? Of morgen die dan ook langer blijven, want je zit natuurlijk niet voor niks bij anti-kraak?”

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA): “Ja, het niet kunnen bouwen op die locatie betekent ook dat de sloop nog niet ter hand wordt genomen. Dat betekent dus eigenlijk, in deze situatie, dat er gewoon wat minder haast zit op het uitplaatsen van bijvoorbeeld onze Oekrainse … uh … uh … ontheemden, die we opvangen in Maassluis. En ja, zolang die niet echt weg hoeven laten we ook de anti-kraak zitten.”

Van de Merwe: “Is er dan een soort planning voor? Als ze dan rond die datum er uit moeten, dan is er dit gebouw waar ze dan ik kunnen?”

Kuiper: “Ja, er zijn verschillende complexen die worden gesloopt, waarin ook weer eenzelfde situatie zich voordoet. Altijd als Maasdelta, als eigenaar, een sloopbesluit neemt, dan gaat er een periode van start waarin mensen met een herhuisvestingsurgentie zelf kunnen zoeken naar alternatieve woonruimte en waarbij mensen een verhuiskostenvergoeding krijgen. De vaste huurders stromen uit en de woningen die vrijkomen, die gaan naar een anti-kraakachtige situaties, maar die zetten wij dan in voor het herhuisvesten van Oekraïners.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.