WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ALLEEN ZAND OVER VERVUILDE BODEM DIRKZWAGERTERREIN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er wordt een zogenaamde leeflaag van een meter schoon zand aangebracht over de vervuilde bodem van het voormalige terrein van Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager in Schiedam. Dat krijgt commissielid Jan Meesters (LOS) te horen van de gemeente. Meesters ziet liever dat het terrein volledig wordt gesaneerd voor er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. De nieuwe eigenaar, bouwbedrijf Van Wijnen, is dat niet van plan.

LOS heeft begrepen dat de bodem zo zwaar vervuild is dat deze behoort tot een van de meest verontreinigde plekken van heel Schiedam. Meesters: “Er wordt zelfs gesproken over een gesloten grondbalans, kruipruimteloos bouwen en dat soort verhalen.”

Volgens de gemeente blijkt uit eigen onderzoek dat de bodem weliswaar op één plek is verontreinigd met koper, maar het afdekken van een verontreinigende laag met zand zou volstaan.

Meesters: “Een viertal plekken, dus bijna de hele locatie, is ernstig verontreinigd. Er zijn ook door de Rijksoverheid een aantal beschikkingen afgegeven, in het kader van de Wet bodembescherming. Dat staat ook in het rapport van RSK, dat onderzoeksbureau dat de bodem heeft onderzocht. Er is dus gewoon sprake van problemen in die bodem. Die kun je uiteraard afdekken met een halve meter grond. Aan het maaiveld zul je daar nooit meer iets van terugvinden, maar je schuift het probleem door naar de toekomst en je doet in feite niets aan bodemkwaliteitsverbetering.”

Bouwer Van Wijnen gaat op het oude bedrijfsterrein van Dirkzwager de komende jaren werken aan een gevarieerde buurt, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande historische uitstraling van het gebied, gelegen tussen de Noordvest en de Schie.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 gedachten over “ALLEEN ZAND OVER VERVUILDE BODEM DIRKZWAGERTERREIN SCHIEDAM

  1. Dan kunnen ze gelijk half Schiedam maar gaan saneren want , de Woudhoek en Sweaparken staan boven op een gifbelt van havenslib .

  2. Een halve meter? Zelfs die twee meter in Spaland voorkwam geen ellende. Onze beleidsmakers zullen nooit iets van het verleden leren met hun grote ego’s.

  3. Ook hier geldt hoogst waarschijnlijk: Geld regeert.
    Hier spelen heus wel privé belangen mee tussen de bouwer en B&W.

    Een gemeentebestuur met ballen zou toch nooit een vergunning om op een gifbelt te bouwen afgegeven hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *