Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

START BOSONDERHOUD BROEKPOLDER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In het beboste gedeelte van de Broekpolder is de gemeente Vlaardingen gestart met werkzaamheden voor bosonderhoud. Bomen of takken die door hun slechte conditie een risico vormen, worden zo nodig verwijderd, maar bosbeheer gaat niet alleen over het verwijderen van gevaarlijke bomen, het gaat juist ook over het bevorderen van een mooi en gezond bos.

Zo gaan de beheerders delen van het bos uitdunnen waardoor sterkere bomen ruimte krijgen om uit te groeien tot volwassen exemplaren. Een grote eik levert meer bladoppervlak dan 20 sprietige berken. Als een bos niet gedund wordt, gaan de bomen met elkaar concurreren voor licht. Ze groeien zo snel mogelijk omhoog, maar blijven daardoor dun. Daardoor kan zo’n bos iets weg hebben van een verzameling tandenstokers. Daarnaast komt er door het dunnen meer licht door het bladerdek, waardoor zaailingen op de grond weer een kans maken. Zo kan het bos zichzelf dus ook beter verjongen.

De werkzaamheden vinden nu plaats om ervoor te zorgen dat het werk klaar is voordat veel vogels beginnen met het bouwen van nestjes. Maar ook nu al wordt er nauwkeurig gekeken om te voorkomen dat er bomen gesnoeid worden die bewoond zijn door bijvoorbeeld vleermuizen of uilen. 

Veel gekapt hout blijft achter in het bos en zij laten ook van enkele dikkere bomen een deel van de stam staan. Vogels, insecten en andere dieren doen hier hun voordeel mee.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “START BOSONDERHOUD BROEKPOLDER VLAARDINGEN

  1. Zo ongeveer de helft van de Broekpolder is gekapt!!! Dit was geen uitdunnen, dit is complete kap van diverse grote percelen. Het gebied is compleet verwoest. Ik was in shock toen ik gisteren mijn wekelijkse wandeling maakte. Alle mooie stukjes en doorkijkjes weg, met de grond gelijk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *