WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘SCHIEDAM KAN MEER INWONERS ENERGIETOESLAG GEVEN’

SCHIEDAM- GroenLinks (GL) hoopt dat het gemeentebestuur van Schiedam de doelgroep voor de
energietoeslag alsnog wil uitbreiden (Het kabinet heeft in juli aangekondigd de energietoeslag te verhogen van 800 euro naar 1.300 euro per huishouden). In de raadscommissie van 28 juni gaf toenmalig wethouder Marcel Houtkamp (D66) aan daar niets voor te voelen, omdat voor uitbreiding geen geld zou zijn (zoals u, uitsluiten en alleen, vorige maand kon lezen bij Waterweg Actueel). GL ziet mogelijkheden om de doelgroep voor de energietoeslag uit te breiden, met dekking uit de reserve sociaal domein of de algemene reserve.

De oplopende energierekeningen (vaak met 100-de procenten) zijn het directe gevolg van het zogenaamd ‘verbeteren van het klimaat’ (Door het opvoeren van extra belastingen bovenop het daadwerkelijk gebruik van gas en stroom). Op basis van die klimaatplannen worden bijvoorbeeld ook zoveel mogelijk huizen in de wijk Groenoord van het gasnet gehaald en aangesloten op het toekomstig warmtenet van Eneco. Inwoners met een eigen woning kunnen hiervoor een extra hypotheek (rente 1,2 %) afsluiten met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. De voormalige GroenLinks-wethouder Jeroen Ooijevaar is de architect van de plannen met Groenoord.

Aan het nut van zogenaamde klimaatdoelen kan worden getwijfeld. Het klimaat verandert altijd. Een paar eeuwen was het wat kouder op aarde en sinds 1850 wordt het weer een beetje warmer op de wereld: ongeveer één graad Celsius. Ondanks die opwarming en de mogelijke rol van CO2 daarbij, heeft dat niet geleid tot een toename van weersextremen zoals orkanen, tornado’s, overstromingen of droogtes. Het aantal slachtoffers van klimaatgerelateerde rampen is zelfs met meer dan 95% afgenomen. Door met name de technologische ontwikkelingen kunnen we ons steeds beter beschermen tegen extreem weer en overstromingen.

CO2 is een belangrijke voedingsstof voor het leven op aarde, met name voor planten en bomen. De uitstoot van CO2 leidt daardoor tot een aarde met meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten.
Wel hebben de klimaatplannen een groot negatief effect op de welvaart. De huidige klimaatplannen zullen alleen Nederland al meer dan 1.000 miljard euro kosten. Omgerekend 230.000 euro per vierpersoonshuishouden. En dat voor een wereldwijde temperatuurdaling van circa 0,0007 graden Celsius in 2100.

3 reacties op “‘SCHIEDAM KAN MEER INWONERS ENERGIETOESLAG GEVEN’

  1. Kort samengevat, Groenlinks wil een probleem oplossen dat ze zelf hebben veroorzaakt. De energienota bestaat voor een zeer groot deel uit belasting voor het klimaat. En die oplossing gaat wederom via de portemonnee van de belastingbetaler.

  2. Wil je je kind iets over socialisme leren? Laat hem/haar de badkamer schoonmaken, geef de afgesproken €10 en neem meteen €7 terug. Geef van die €7 €4 aan het broertje/zusje wat niets heeft gedaan. Ik denk dat het snel over zal zijn met socialisme in huis.

  3. De Nederlanders betalen de HOOGSTE gasprijs van de hele EU.

    Een energiecontract kost nu € 6.500 per jaar!

    Onbetaalbaar.

    Besteed die vele miljarden voor stikstof, Afrika, Oekraïne etc. maar aan onze eigen mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *