WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VALSE START IN SCHIEDAM BIJ PLANNEN AANPAK PROBLEEMWIJKEN’

SCHIEDAM- ‘Bewoners ontbreken in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid dat vanmiddag is gepresenteerd door minister Hugo de Jongen (CDA) in Wijkcentrum Schiedam-Oost. De kritiek komt van de vereniging van actieve bewonersgroepen (LSA). De Schiedamse wijken Nieuwland en Oost zijn onderdeel van deze plannen.

Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Van dat geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

‘Bewoners uit kwetsbare wijken van Nederland pleiten al lang voor hernieuwde aandacht en een aanpak van én met de wijk, maar precies die bewoners ontbreken in de plannen die nu door Rijk en gemeenten worden gemaakt’, zo klinkt de kritiek van de bewonersgroepen. ‘Wat LSA bewoners betreft een valse start!’

‘Bewoners en hun organisaties die een wijkaanpak blijvend dragen en sturen hebben een grote invloed op het al dan niet slagen van een wijkaanpak. Bewoners in wijken zijn al jaren in allerlei verbanden georganiseerd en zijn ook terug te vinden in het netwerk van LSA, de landelijke vereniging van bewonersgroepen. Op dit moment wordt de rol voor bewoners nauwelijks benoemd’, aldus LSA.

De minister laat weten dat met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid met 19 gemeenten wordt gekozen voor een integrale, langjarige aanpak op het terrein van onder meer wonen, werken, armoede, onderwijs en veiligheid om de stapeling van problemen te doorbreken.

De wijk Schiedam-Nieuwland was zo’n 15 jaar geleden al eens een zogenaamde Vogelaarwijken. In 2013 concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de aanpak van de Vogelaarwijken geen enkel meetbaar resultaat heeft opgeleverd. In vier jaar tijd werd 1 miljard euro geïnvesteerd in diverse Nederlandse probleemwijken, voornamelijk door de woningcorporaties. De aanpak van de Vogelaarwijken bestond uit een combinatie van sociale projecten, (buurt)economie en fysieke verbetering (renoveren en vernieuwen van woningen en de woonomgeving).

2 gedachten over “‘VALSE START IN SCHIEDAM BIJ PLANNEN AANPAK PROBLEEMWIJKEN’

  1. Het ligt niet aan de wijk, maar aan het soort bewoners. Plaats deze bewoners in Hillegersberg en binnen no time ligt daar dan ook het afval op straat en worden dingen stukgemaakt. Geld pompen in probleemwijken is waanzin zo lang we probleemmensen blijven importeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *