RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM WIL MAXIMALE AANSPRAAK OEKRAÏNERS OP VOORZIENINGEN

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) vindt het van groot belang dat Oekraïner die onderdak vinden in Schiedam zich inschrijven in de Basisregistratie Personen van de gemeente. Dat schrijft Lamers aan de gemeenteraad. Lamers: ‘Alleen dan kunnen ze aanspraak maken op voorzieningen zoals leefgeld en onderwijs.’ De medewerkers van het Klant Contact Centrum die de inschrijving verzorgen beantwoorden daarbij al zoveel mogelijk vragen. Zij verstrekken ook de noodzakelijke basale informatie, bijvoorbeeld over inschrijving voor de Internationale Schakelklas. Oekraïners in de gemeentelijke opvang worden hier actief door de ondersteuners over geïnformeerd.

De hoogte van het leefgeld bedraagt circa 60 euro per week per persoon. De toelage voedsel is 46,97 euro per persoon en de toelage voor kleding en andere persoonlijke uitgaven is 12,95 euro per week per persoon. Het gaat hierbij om de toelage voor zowel volwassenen als minderjarigen. De grootte van het gezin heeft geen invloed op de hoogte van deze toelage.

De gemeente Schiedam controleert vrijwel niet bij de inschrijving van Oekraïners in het bevolkingsregister. Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in het bevolkingsregister op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Daarbij hoeft de gemeente geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Evenmin hoeft de gemeente te onderzoeken of te inventariseren welke verblijfsrechtelijke status precies op deze Oekraïense burgers van toepassing is. De gemeente hoeft ook niet te controleren wanneer de Oekraïner de grens van Oekraïne is overgestoken. Deze datum heeft geen invloed op de mogelijkheid om te worden ingeschreven als ingezetene in het bevolkingsregister. Eerder werd al bekend dat Oekraïners geen asielprocedure doorlopen van het COA. Dit betekent dat hun vluchtverhalen op geen enkele manier zijn gecontroleerd.

De huisvesting van Oekraïners in Schiedam gaat volgens een eerste schatting rond de 2,5 miljoen euro bedragen voor een periode van zes maanden. Dit bedrag zal verder oplopen wanneer de opvang langer duurt. De gemeente Schiedam heeft vorige maand alvast 900.000 euro gestort in de pot voor het uitkeren van het leefgeld aan Oekraïners. Het stadsbestuur van Schiedam verwacht de 900.000 euro terug te krijgen nu het kabinet komt met een regeling waarmee gemeenten worden gecompenseerd voor de kosten voor de opvang en het leefgeld voor Oekraïners. De regeling geldt in principe voor een periode van drie maanden, met een uitloop naar zes maanden. In de tussentijd wordt bekeken hoe, indien nodig, op langere termijn de leefgeldverstrekking aan de Oekraïners kan worden geregeld als zij geen inkomen uit werk hebben.

1 reactie op “BURGEMEESTER SCHIEDAM WIL MAXIMALE AANSPRAAK OEKRAÏNERS OP VOORZIENINGEN

  1. Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe burgemeester? Liefst eentje die minder wereldvreemd is dan de laatste paar. Of is wereldvreemd zijn een harde eis voor dergelijke functies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *