RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LOONSVERHOGING LINDE GAS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het is ze gelukt: de mensen bij Linde Gas hebben een betere cao voor zichzelf afgedwongen. Na een korte staking en onder druk van meer acties is het gasbedrijf toch akkoord gegaan met de eisen van zijn werknemers. Die kunnen op maandag 21 en dinsdag 22 februari stemmen op het zogeheten onderhandelingsresultaat dat de FNV voor hen heeft bereikt.

Iris van der Veen, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Dit is prachtig. Het toont de enorme wilskracht van de mensen die hier werken. Zij hebben zich niet gek laten maken door hun directie, die riep dat actievoeren gevaarlijk en onverantwoord zou zijn, en zelfs dreigde met een kort geding. Werknemers uit IJmuiden en servicemonteurs stonden maandag schouder aan schouder bij de eerste staking in twintig jaar. En ze waren stuk voor stuk bereid om door te gaan.’

Fred Massier, werknemer bij Linde Gas en voorzitter van het actiecomité: ‘Ik ben hartstikke trots op mijn collega’s en als comité zijn wij dik tevreden met dit resultaat. Het was een zwaar traject en voor sommige mensen ook best een stap om het werk neer te leggen. Maar dat was echt nodig om goede afspraken binnen te slepen.’

De FNV heeft met het gasbedrijf een cao afgesproken van twee jaar (1 juni 2021 tot en met 31 mei 2023). Voor de medewerkers gaan de lonen in die tijd omhoog met 6% (2% per 1 oktober 2021, 1% per 1 mei 2022, 2% per 1 oktober 2022 en 1% per 1 mei 2023).

Verder wordt het sociaal plan verlengd tot eind 2025 en ligt er een goede regeling waardoor oudere werknemers met zware beroepen drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen (RVU-regeling).

En, voor de werknemers erg belangrijk: de cao geldt voor iedereen bij Linde. Voor de mensen die werken bij het onderdeel Linde Homecare komen er geen aparte – voor hen nadelige – afspraken. Het bedrijf wilde hun lonen bevriezen en nieuwe collega’s voor 20% minder hetzelfde werk laten doen.

Bij Linde Gas en Linde Homecare werken in Nederland zo’n 340 mensen, verdeeld over locaties in IJmuiden, Schiedam, de Botlek, Dieren en Eindhoven. Zij leveren industriële en medische gassen aan verschillende bedrijven en sectoren, zoals Gasunie (stikstof), Tata Steel (diverse gassen), de tuinbouwsector (kooldioxide) en ziekenhuizen (medische zuurstof) en leveren medische hulpmiddelen aan huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *