WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘MIGRATIEACHTERGROND ONBEKEND BIJ MINDERE LEEFBAARHEID SCHIEDAM’

SCHIEDAM- Gegevens over de migratieachtergrond van inwoners spelen geen doorslaggevende rol bij de gemeente Schiedam wanneer het aankomt op het nemen van besluiten. Dat wordt de fractie van Denk duidelijk gemaakt, omdat de partij vragen heeft gesteld over het gebruik van de Leefbaarometer: een computerprogramma van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het stadsbestuur erkent dat één van de honderd indicatoren van de Leefbaarometer wel betrekking heeft op de niet-westerse migratieachtergrond.

Denk vreest dat het aandeel niet-westerse allochtonen (Denk heeft het over: ‘Marokkanen, Turken, Surinamers en Oost-Europeanen’) een negatieve impact heeft op de score.

Volgens het stadsbestuur is het wiskundig-model waarmee de 100 gebruikte variabelen met elkaar in verband worden gebracht en de manier waarop de scores worden berekend, bij de gemeente Schiedam niet bekend.

Gewezen wordt op een verklaring van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit de Leefbaarometer zou op geen enkele manier kunnen worden afgeleid dat bewoners met een migratieachtergrond de oorzaak zijn van een mindere leefbaarheid in hun wijk (geen causaal verband). Volgens het Ministerie ‘geeft het model slechts aan dat bewoners met een migratieachtergrond, een laag inkomen en/of een lage opleiding vaker wonen in kwetsbare wijken met relatief lage huren (sociale woningbouw) waar veelal een opeenstapeling van problematiek is, waardoor de leefbaarheid minder is’ (einde citaat).

Inmiddels heeft het Ministerie besloten dat in de nieuwe Leefbaarometer het kenmerk migratieachtergrond komt te vervallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *