Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PATIËNTENDOSSIERS TE GRABBEL IN SCHIEDAM-OOST

SCHIEDAM- ‘In een pand in Schiedam heeft een bewoner gevoelige dossiers gevonden van duizenden cliënten van ggz-instelling Riagg Rijnmond, de vorige huurder’, schrijf NCR-Handelsblad. Het gaat om het voormalige bedrijfsverzamelgebouw op het Stationsplein 2 in Schiedam-Oost. De kartonnen dozen, gevuld met cd’s vol patiëntendossiers, zijn aangetroffen door de huidige bewoners van het complex, veelal expats en studenten.

Riagg Rijnmond kan niet meer aangesproken worden op het datalek. De ggz-instelling – 8.500 voornamelijk ambulante patiënten – ging in 2014 failliet. De begane grond en de eerste tot en met de vijfde verdieping werden gehuurd door Riagg Rijnmond. De geestelijke gezondheidszorg betrok het gebouw in april 2010 nadat het enkele jaren leeg had gestaan.

3 reacties op “PATIËNTENDOSSIERS TE GRABBEL IN SCHIEDAM-OOST

 1. Ik durf te wedden dat de naam Hans Kreuger , met zijn persoonlijkheidsstoornis , zich daar ook ergens tussen bevindt .

 2. Even een kleine uitleg,
  Een schizofreen is heel wat anders dan patiënten met een persoonlijkheidsstoornis.
  Het woord schizofrenie komt uit het Grieks en betekent ‘gespleten geest’. Mensen met schizofrenie hebben echter geen meerdere persoonlijkheden.
  Tijdens een psychose zie, hoor, voel, proef of ruik je dingen die er niet zijn. Je hersenen houden je voor de gek. Ook denk je dingen die niet waar zijn. Dat je bespioneerd wordt bijvoorbeeld. Of dat de politie op de stoep staat om je te arresteren, terwijl je helemaal niets gedaan hebt. Het is niet zo, maar het voelt alsof je zeker weet dat het wel zo is. Schizofrenie is een hersenaandoening waarbij je last hebt van psychoses.
  De ziekte wordt verward met een andere aandoening, namelijk de meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

  Dissociatieve identiteitsstoornis (dis) (in de ICD-terminologie: meervoudigepersoonlijkheidsstoornis of multipelepersoonlijkheidsstoornis (mps)) is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen. Ten minste twee van deze persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag volledig over. Vaak heeft de patiënt gaten in het geheugen die niet door vergeetachtigheid te verklaren zijn. Vaak weet de oorspronkelijke persoonlijkheid niets van de andere persoonlijkheden (ook wel alter ego’s, alters of binnenmensen genoemd). De andere persoonlijkheden weten soms wel af van de oorspronkelijke identiteit en van elkaar. De alternatieve persoonlijkheden zijn in die zin volledig, dat ze een eigen karakter en verleden hebben en soms ook andere uiterlijke kenmerken (een ander stem- en taalgebruik). De alterego’s kunnen allemaal een eigen naam hebben, maar het hoeft niet per se. Sommige mensen met DIS hebben geen namen voor hun alterego’s, maar toch zijn het andere persoonlijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *