Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ILLEGALEN OP ZEILJACHT VOOR KUST HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Op een zeiljacht voor de kust bij Hoek van Holland zijn zeven illegale Albanezen aangetroffen. De Oekraïense schipper is aangehouden voor mensensmokkel. De verdachte en de Albanezen zijn overgedragen aan de Marechaussee.

Na een week van observatie door samenwerkende partijen, onderschepte Kustwacht Nederland het schip afgelopen vrijdag.

Het jacht werd al enige tijd geobserveerd. Het Haven Coördinatie Centrum (HCC), dat de planning en toelating van schepen in de haven regelt, controleerde vrijdag 10 september in Hoek van Holland een zeilboot die een vreemde route voer. Omdat de bemanning niet mee wilde werken, vroeg het HCC assistentie van de politie. Die vermoedde dat er mogelijk sprake was van mensensmokkel, waarna werd besloten het zeilschip in de gaten te houden.

Onder coördinatie van Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en basisteam Grens van de Zeehavenpolitie, werden onder meer het HCC en de Kustwacht in stelling gebracht. Zo kon het zeilschip zowel van land als op zee worden gevolgd.

Gezien werd dat het zeiljacht donderdag 16 september, aan het begin van de avond, vertrok vanuit de Rotterdamse Veerhaven richting open water. Vrijdagochtend onderschepte de Kustwacht het schip op zee. De Kustwacht begeleidde alle betrokkenen en het schip terug naar Scheveningen.

Het afgelopen jaar is geïntensiveerd op de samenwerking de Zeehavenpolitie, AVIM en de Marechaussee op het thema mensensmokkel. Vanuit verschillende invalshoeken, acties en bronnen wil men meer zicht op mensensmokkel krijgen. Het signaal rondom het zeilschip is daarom in gezamenlijkheid opgepikt.

1 reactie op “ILLEGALEN OP ZEILJACHT VOOR KUST HOEK VAN HOLLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *