Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

40 KUNSTWERKEN ‘SCHOON AAN DE HAAK’ BIJ MUSEUM VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Museum Vlaardingen zet met twee kunsttentoonstellingen voor het hele gezin koers richting het zomerseizoen. Het museum laat zich in 2019 van een zeer vernieuwende en kunstzinnige kant zien, met aandacht voor de geschiedenis van de visserij en de stad Vlaardingen. In twee verschillende tentoonstellingen zijn binnenkort ruim 40 kunstwerken te zien van vooraanstaande Nederlandse musea en galeries, waarmee het museum invulling geeft aan de nieuwe profilering. Daarin staat ‘leven met water – vroeger, nu en later’ centraal.

Jongkind onderweg – an artist is born (17 mei t/m 28 september)

Het jaar 2019 is het 200ste geboortejaar van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind. Museum Vlaardingen grijpt deze gelegenheid aan om een kleine, unieke expositie te organiseren over het leven van Jongkind in Vlaardingen en Maassluis en zijn werkgebied in de regio Zuid-Holland. Jongkind maakte veel schetsen en schilderijen van het landschap van Midden-Delfland en locaties aan de trekvaart in het bijzonder. Hij is daarmee een belangrijke verteller van het verhaal van het leven aan en met het water in deze regio. Museum Vlaardingen toont 10 tot 15 schilderijen en etsen van Jongkind uit de omgeving van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Overschie, verrijkt met historische attributen.

Schoon aan de haak – schilderachtig vissersleven (21 juni t/m 10 november)

De visser, zijn familie en zijn werk waren een geliefd onderwerp in de kunst van de ‘lange’ 19e- eeuw. Het beeld dat van de visserij werd geschetst in de kunst, bepaalt voor een belangrijk deel nog steeds onze kijk op het vissersbestaan. De tentoonstelling ‘Schoon aan de haak – schilderachtig vissersleven belicht op bijzondere wijze de visserij vanuit een kunsthistorische hoek en verbindt deze met de cultuur van alledag. Schilderijen van 19e-eeuwse schilders laten zien hoe het vissersbestaan door de verschillende kunstenaars en stromingen werd beleefd. Circa 30 topstukken van de hand van onder andere de schilders Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949) vormen de kern van deze tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Schoon aan de haak – schilderachtig vissersleven’ wordt georganiseerd in samenwerking met het Dordrechts Museum. In het Dordrechts Museum wordt de symboliek van vis belicht in de tentoonstelling ‘Beet! – vissen naar verborgen betekenissen’.

Naast de twee kunsttentoonstellingen, is er dit voorjaar nog meer te zien en beleven in Museum Vlaardingen:

· De tentoonstelling ‘Verzamelaar van Verhalen. Topstukken uit de collecties van Jan Anderson’ is verlengd en nog te zien tot en met 5 mei 2019.

· Geuzenmaandtentoonstelling (8 maart t/m 28 maart). Werken van beeldend kunstenaars met een uiteenlopende achtergrond en cultuur, met als rode draad het 70-jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Samengesteld door gastcurator en Vlaardings beeldend kunstenaar Frans de Winter. In het kader van de Geuzenmaand is het museum t/m 28 maart gratis toegankelijk.

· Rondleiding Jan Anderson door de tentoonstelling ‘Verzamelaar van verhalen – Topstukken uit de collectie van Jan Anderson’ op zaterdag 30 maart van 10.30 – 12.00 uur.

· De Geuzenpenning (8 maart t/m 5 mei). Historisch overzicht en achtergrondinformatie van alle uitreikingen van 1987 tot 2019. Samengesteld door de Vlaardingse geschiedkundige Klaas Kornaat.

· Optreden Rita Young & signeersessie boek ‘Kanjer’ op zaterdag 30 maart van 15.00 – 17.00 uur.

· Krijg de Kleren! – part 2 is te zien van 13 april t/m 26 mei. Krijg de Kleren! omvat een selectie klederdrachtprenten van vissers, boeren en burgers, opgetekend door Bing & Braet.

· Museumweekend op 13/14 april: combinatierondleidingen Museum Vlaardingen en zeillogger De Balder.

· Culture Candy, een dag voor brugklasjongeren op 15 april.

Houd de website www.museumvlaardingen.nl in de gaten voor lopende tentoonstellingen, activiteiten en evenementen voor het hele gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *