Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DCMR SCHIEDAM WAARSCHUWT VOOR SMOG IN RIJNMOND

SCHIEDAM- De milieudienst DCMR in Schiedam waarschuwt voor de kans op smog door ozon in het Rijnmondgebied. Naar verwachting is de luchtkwaliteit vandaag en morgen in de middag en avond ‘slecht’. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst.

Vanwege de verwachte westenwind en de kans op onweersbuien op donderdagavond zullen de ozonconcentraties vanaf vrijdag naar verwachting lager zijn en wordt de luchtkwaliteit beter. Het is nog onzeker hoe het weer zich donderdag ontwikkelt en daarmee de smog verwachting ook.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *