Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VISLIFT BIJ GEMAAL NOORD-KETHELPOLDER OP GRENS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het water in de Noord-Kethelpolder, op de grens van Schiedam, Rotterdam en Delft, kan weer op het juiste peil worden gehouden door de renovatie van het gemaal Noord-Kethelpolder in Midden-Delfland.

De pompen en de krooshekreiniger zijn opgeknapt en de bediening is vernieuwd. De hekwerken zijn gerepareerd en het beton- en straatwerk is opgefrist. Bovenal is het gemaal passeerbaar gemaakt voor vissen.

Voldoende soorten vis in het water dragen bij aan een goede waterkwaliteit. Alleen is het voor vissen niet altijd makkelijk om andere gebieden te bereiken door obstakels als gemalen, sluizen en stuwen. Door een vispassage aan te leggen kunnen vissen zo’n obstakel voorbij zwemmen. Bij de renovatie van gemaal Noord-Kethelpolder is ervoor gekozen om een vispassage aan te leggen om de vis vanuit de Schie de polder in te laten. Hiervoor is een vislift gemaakt, waarbij de vissen worden aangetrokken door het water van de lokpomp en worden opgesloten in een afsluitbare buis. Vervolgens wordt de buis aan de kant van de polder geopend en glijden de vissen de polder in. Om de polder uit te zwemmen gaan de vissen gewoon met de stroom mee door de visvriendelijke pompen naar de Schie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *