Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

IN TOTAAL 14 BOMEN OM OP OOSTHAVENKADE VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In totaal 14 bomen op de Oosthavenkade in Vlaardingen mogen worden gekapt. Burgemeester en wethouders hebben daar toestemming voor gegeven. Daarnaast mogen 15 platanen onder- en bovengronds worden gesnoeid op de Oosthavenkade. Tegen het besluit kan binnen zes weken bezwaar worden aangetekend bij diezelfde burgemeester en wethouders. Het besluit treedt pas in werking met ingang van de dag na afloop van de bezwaartermijn. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Vorig jaar hebben de voormalige fractie Boers (nu Heel de Stad) en GroenLinks bezwaar gemaakt tegen het verwijderen van bomen op de Oosthavenkade. Om vijftien bomen te behouden was het stadsbestuur bereid 130.000 euro uit te trekken, maar GroenLinks wilde meer. Daarop liet GroenLinks-wethouder Bart de Leede weten dat het behoud van alle bomen op de Oosthavenkade in totaal 520.000 euro zou gaan kosten. Daarbij verdwijnen dan zevenendertig parkeerplaatsen. De kosten voor technische maatregelen om zowel de bomen als de parkeerplaatsen te kunnen behouden zou circa 1 miljoen euro kosten.

De kosten om de bomen te kunnen behouden hangen vooral samen met het duurzaam verbeteren van de standplaats van de bomen: De huidige schrale grond waarin de bomen staan moet voorzichtig tussen de wortels worden weggezogen en de vrijgekomen ruimte moet worden gevuld met luchtig en voedzaam substraat. Zonder deze standplaatsverbetering is langdurig behoud van deze bomen niet mogelijk. Het is daarnaast arbeidsintensief om de diverse werkzaamheden op de Oosthavenkade uit te voeren en daarbij tegelijkertijd bestaande bomen en wortelstructuren zoveel mogelijk te beschermen.

Bij de herinrichting van de Oosthavenkade is gekeken of de bomen in voldoende conditie zijn en een toekomstverwachting van 10 jaar of meer hebben.

2 reacties op “IN TOTAAL 14 BOMEN OM OP OOSTHAVENKADE VLAARDINGEN

  1. Er staat nergens dat deze bomen ziek of instabiel zijn. Dat zijn namelijk goede redenen om ze te kappen.

    Nee, er staat dat het te duur is. En teveel gedoe geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *