Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AANHOUDINGEN NA WAPENVONDST HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Er zijn meerdere arrestaties verricht naar aanleiding van de vondst van 22 vuurwapens en een flinke hoeveelheid verdovende middelen afgelopen maart bij een transportbedrijf aan de Dwarskulk in Hoek van Holland. De vondst was een eerste stap in een internationaal onderzoek, waarbij afgelopen vrijdag twee verdachten van 48 en 53 jaar uit Oss zijn aangehouden.

Op vier adressen in Oss en een in Dinteloord vonden afgelopen dinsdag al doorzoekingen plaats. Tegelijkertijd heeft de politie in Tsjechië doorzoekingen gedaan en twee verdachten aangehouden van 37 en 45 jaar. Er is beslag gelegd op vele gegevensdragers, een fors geldbedrag, vuurwapens, auto’s en een Harley Davidson. Op enkele adressen zijn speurhonden met hun geleider ingezet die gespecialiseerd zijn in het opsporen van digitale gegevensdragers, dan wel wapens en munitie of explosieven of verdovende middelen. Ook is gezocht naar verborgen ruimtes.

Gelijktijdig vonden in Tsjechië doorzoekingen plaats in drie woningen, voertuigen en een garage. Bij deze doorzoekingen zijn telefoons, verpakkingen van vuurwapens, administratie, een auto en een fors geldbedrag in beslag genomen. In Tsjechië zijn twee personen aangehouden. Zij zullen op enig moment worden uitgeleverd aan Nederland. Drie Nederlandse politiecollegae hebben ondersteuning geboden bij de doorzoekingen in Tsjechië. Collegae van Europol faciliteren daar bij het onderzoek naar aangetroffen gegevensdragers die in beslag zijn genomen.

De 48-jarige verdachte uit Oss en de 37-jarige man uit Tsjechië zijn als hoofdverdachten aangemerkt.
Het onderzoek richt zich op een misdaadsyndicaat, dat omgebouwde vuurwapens vervaardigt en levert, en vermoedelijk meer dan duizend van deze vuurwapens verstrekt aan criminele groeperingen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. Om dergelijke wapenhandelaren voor de rechter te brengen, is een Taskforce opgericht bij Europol. Nederland maakt deel uit van de Taskforce, samen met Slowakije, België, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Gerelateerd aan het onderzoek zijn eerder aanhoudingen verricht. Een 55-jarige man uit Oss zit sinds zijn aanhouding op 8 juni al vast in Duitsland. Zijn auto werd door de Duitse politie staande gehouden en daarin is een partij vuurwapens aangetroffen. Ook een leverancier van vuurwapens is al eerder aangehouden. Dat was op 14 september in Slowakije. Het onderzoek is nog in volle gang en gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *