WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS VLAARDINGEN WIL MEER OPENHEID

De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur (Wob). Hiermee wordt onder meer een halt geroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De dwangsom die de overheid moet betalen als er niet op tijd wordt gereageerd op een informatieverzoek, verdwijnt. De regeling wordt geregeld misbruikt door mensen die geen informatie nodig hadden, maar alleen de dwangsom willen opstrijken. Nu kan de overheid informatieverzoeken nog weigeren door kortweg de reden van weigering te noemen, bijvoorbeeld: er staan persoonlijke meningen van ambtenaren in. In de nieuwe wet moet een ministerie of gemeente bij elke weigering expliciet uitleggen waarom het belang om de informatie geheim te houden, zwaarder weegt dan het recht op openbaarheid.
De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur (Wob). Hiermee wordt onder meer een halt geroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De dwangsom die de overheid moet betalen als er niet op tijd wordt gereageerd op een informatieverzoek, verdwijnt. De regeling wordt geregeld misbruikt door mensen die geen informatie nodig hadden, maar alleen de dwangsom willen opstrijken.
Nu kan de overheid informatieverzoeken nog weigeren door kortweg de reden van weigering te noemen, bijvoorbeeld: er staan persoonlijke meningen van ambtenaren in. In de nieuwe wet moet een ministerie of gemeente bij elke weigering expliciet uitleggen waarom het belang om de informatie geheim te houden, zwaarder weegt dan het recht op openbaarheid.
VLAARDINGEN- GroenLinks in Vlaardingen wil weten of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook namens Vlaardingen een lobby voert tegen de Wet Open Overheid.

De Tweede Kamer heeft de initiatiefwet Wet Open Overheid aangenomen die werd ingediend door Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van deze wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur (Wob).

Op dit moment zou onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten een flinke lobby voerde tegen de Wet Open Overheid. Ook zou de VNG van plan zijn om actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. GroenLinks wil weten of de geruchten juist zijn en wat het Vlaardingse stadsbestuur vindt van die lobbyactiviteiten.

Zie ook: Wob-verzoek Schiedam door Kuzu en Ozturk.
PVV succesvol met Wob-verzoek Schiedam.
Gegevens panden vluchtelingen Schiedam openbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *