WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGSE MOLEN BIJ SCHIEDAMSE WIEKENTOCHT

Bij de molen is de Aeolus Molenwinkel het Ambacht gevestigd. Ook wanneer u zelf eens iets lekkers wilt bakken kunt u in de molen terecht voor alle soorten meel, gist, rozijnen, krenten, et cetera. Enkele maten en gewichten van de molen Aeolus: De hoogte van de molen van de grond tot de top is ca. dertig meter. De vlucht van de wieken is 26.30 m. De molen heeft twee maalstenen die samen ca. 2,000 kg wegen. De as van de molen is van gietijzer en weegt 3,000 kg.
Bij de molen is de Aeolus Molenwinkel het Ambacht gevestigd. Ook wanneer u zelf eens iets lekkers wilt bakken kunt u in de molen terecht voor alle soorten meel, gist, rozijnen, krenten, et cetera. Enkele maten en gewichten van de molen Aeolus:
De hoogte van de molen van de grond tot de top is ca. dertig meter. De vlucht van de wieken is 26.30 m. De molen heeft twee maalstenen die samen ca. 2,000 kg wegen. De as van de molen is van gietijzer en weegt 3,000 kg.
VLAARDINGEN- De molen Aeolus in Vlaardingen is één van de twee opstappunten van de Wiekentocht dit jaar. De jaarlijkse wiekentocht van de Lionsclub Schiedam vindt plaats op zaterdag 14 mei. Molen Aeolus is een van de extra bezienswaardigheden op het programma van de Wiekentocht dankzij een samenwerking met de Midden-Delfland vereniging.

De molen aan de Kortedijk wordt al genoemd in een privilege dat Graaf Willem van Holland op 23 augustus 1407 aan de stad Vlaardingen schonk. In 1579 vroegen Nicolaas Vossaert en Adriaan Reynierszoon toestemming om een nieuwe molen te bouwen. Dit werd hen toegestaan tegen een jaarlijkse betaling van twintig gulden windrecht. Zes jaar later verkochten zij de molen aan de stad Vlaardingen en werd de korenmolen verhuurd aan diverse molenaars. Zijn inkomsten kreeg de molenaar uit het maalgeld dat iedereen die koren liet malen moest betalen. De onderhoudskosten aan de molen bleven voor rekening van de stad.

In 1954 werd de molen aan de Gemeente Vlaardingen verkocht die hem liet restaureren. Bij die gelegenheid kreeg de molen de huidige naam Aeolus (dit is de naam van de God van de Wind). Na de restauratie werd de molen als verkoop- en opslagruimte verhuurd aan de “Samenwerking”.
Sinds 1977 heeft de familie Niek Boekestijn de molen weer in vol bedrijf gebracht en draait de molen weer dagelijks op volle toeren om graan te malen voor de warme bakkers.

Zie ook: Nieuwe Wiekentocht Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *