WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM: MEER GELD VOOR VLUCHTELINGEN

Wat is een vluchteling? In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht labelen en coderen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
SCHIEDAM- Na Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht heeft nu ook Schiedam zorgen geuit over de huisvesting van vluchtelingen. Samen met zesendertig andere steden heeft Schiedam een brief gestuurd aan het kabinet waarin ze om meer geld vragen voor de verplichte huisvesting. Gemeentes krijgen 50 euro per vluchteling die wordt gehuisvest, maar dat bedrag moet verdubbeld worden, vinden de gemeenten.

De vier grote steden stuurden begin deze week al een soortgelijke brief naar het kabinet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is, namens deze vier gemeenten, met het Rijk in gesprek over de huisvesting en integratie van vluchtelingen. Dit leidde eind vorig jaar tot een bestuursakkoord waarin is afgesproken om samen zorg te dragen voor de opvang van de nieuwe instroom aan migranten. Over onderwerpen als de financiering van onderwijs, toeleiding naar werk en de bijzondere bijstand zijn nog geen afspraken gemaakt.

Zie ook: Inrichtingskosten vluchtelingen Schiedam 250.000 euro.
Kosten vluchtelingen Maasluis: bijna half miljoen euro.
Vluchtelingen Vlaardingen: 1,3 miljoen aan extra uitkeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *