WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

COMBATTIMENTO IN GROOTE KERK MAASSLUIS

RESERVE 1 Concert Foto 2MAASSLUIS- Aanstaande zaterdag komen de musici van Combattimento weer naar Maassluis. Samen met de sopraan Claudia Patacca volgen zij vorst Leopold von Anhalt-Cöthen op zijn reizen door Europa aan het begin van de 18e eeuw.

Vorst Leopold was een van de broodheren van Johann Sebastian Bach en werd in 1694 geboren in Cöthen. In de 17e en 18e eeuw was het de gewoonte bij de adel om jongeren in hun tienerjaren een grote tocht door Europa te laten maken. Die reizen werden gemaakt met veel personeel en de wereld aan bagage. De grote culturele centra werden aangedaan, familie en hoven werden bezocht en er werd kennis gemaakt met vooraanstaande personen uit de wereld van de kunsten en de wetenschap.

Leopold begon in 1710 aan zijn grote tocht in Den Haag. Daar maakte hij kennis met de opera’s van Lully en leerde hij viool en klavecimbel spelen. In Londen maakte hij zeer waarschijnlijk kennis met muziek van Händel en natuurlijk stond ook Italië op het programma, waar hij regelmatig naar operavoorstellingen ging. Vol van al die indrukken en voorzien van stapels aangeschafte muziek keerde Leopold in 1713 terug in Cöthen.

Muziek was Leopolds grote hobby dus toen in 1714 het koninklijke Pruisische hoforkest werd ontbonden zag Leopold zijn kans schoon om zelf een hoforkest op te richten en de beste van de ontslagen musici in dienst te nemen. Zelfs
Johann Sebastian Bach werd later zo’n vijf jaar lang hofkapelmeester van dit orkest. Er werd veel gemusiceerd in Cöthen. In de kerk, in het paleis maar ook in kleine kring.

De enorme schat aan informatie over Leopolds grote tocht en de door hem georganiseerde concerten inspireerden de programmamakers van Combattimento tot een mooi en aantrekkelijk programma.

PROGRAMMA CONCERT ZATERDAG 9 APRIL

Combattimento

Claudia Patacca, sopraan

Georg Friedrich Händel: uit ‘Rinaldo’: Ouverture, Recitatief & Aria “Dunque
i lacci”, “Ah! crudel”

Augustin R. Stricker: Triosonate in D-groot

Francesco Mancini: Cantate “Del più fiero rigore”

Johann David Heinichen: Concerto in G-groot

Jean-Baptiste Lully: Chaconne uit ”Amadis”

Johann Sebastian Bach: Brandenburgs Concert V in D-groot BWV 1050

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *